Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Toma Viktória

Siklóernyő világbajnokság zajlik Versecen

2019-09-14
14:08
2019-09-14
18:00
Forrás
Pannon RTV
A világ 27 országából összesen 131 versenyző, a világranglista legjobbjai mérik össze erejüket. A verseny már lassan egy hete tart, és jövő szerdán zárul.

Az idei siklóernyős világbajnokságon a Verseci-hegy tetejéről futottak neki a pilóták. Ivan Pavlov a szerbiai válogatott tagja. Csapatmezőnyben az aranyra pályáznak, egyéniben pedig szeretne benne lenni a legjobb tízben. „Versec elég specifikus hely, mert ahova mi szállunk le, az a mező füves. Mellettünk fel van szántva a föld jobbról és balról is, és ez miatt a szelek eléggé sűrűn változnak” - magyarázza a siklóernyős.

A magyarországi Kaszás Sándor tapasztalt siklóernyősnek számít, számos világszintű versenyen vett részt. Magyarországról erre a VB-re ketten jutottak ki. „Ezeket a kritériumokat csak ketten tudtuk teljesíteni. Picit nem is bánom, mert nem baj, ha egy világbajnokságra tényleg csak a legtapasztaltabbak jutnak el. Itt tényleg csak a legjobbak vannak, a legjobbak mérkőznek” - mondta a hajdúszoboszlói sportoló.

A siklóernyős célraszállás az ejtőernyős célbaugrás siklóernyőre alakított változata. A célkör közepén van egy elektromos eredményjelző gumikorong, amely érzékeli az első érintést. Ami ezen a körön kívül esik, azt a bírák mérik le és értékelik. „Ötméteres körben lemérjük az első érintését. Fontos tudni, hogy a pilótának nem szabad elesni a körben, mert azt nem mérjük, és az a legrosszabb eredménynek számít” - részletezte Ana Pavlov bíró.

A siklóernyőzés egyelőre nem olimpiai sport, bár kedvelői remélik, hogy 2024-ig a sportág elnyeri ezt a státuszt. A legnépszerűbb kategória a távrepülés, majd a siklóernyős műrepülés, azonban egyre népszerűbb a célraszállás is.

világbajnokság
siklóernyő
Versec

Most

Népszerű