Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Siklóernyősök szántották az eget Békován

2020.03.14
16:35
2020.03.14
17:26
Forrás
Pannon RTV
Precíz siklóernyő leszállóversenyt tartottak ma Békován. A siklóernyőzésen 21 versenyző vett részt, szervezője pedig a szabadkai Ivan Sarić Repülős Klub volt.

Kedvező időjárási körülmények között versenyezhettek a siklóernyősök a békovai repülőtéren. Pavlov Ivan 2007 óta foglalkozik ezzel a sporttal. Számos ázsiai és európai országban járt már, és nagy tapasztalattal rendelkezik: „Van két fék, ha a jobb féket meghúzzuk, jobbra megy az ernyő, ha a bal féket meghúzzuk, akkor balra megy. Ez nagyon könnyűnek hangzik, de ezen a szinten, már versenyzésben, azért sokkal komplikáltabb és nehezebb.”

A siklóernyő viszonylag lassú repülőszerkezet, így csodálatos szabad repülési élményt nyújt. A pilótának a siklóernyő kezelése mellett az időjárási viszonyokkal és a veszélyekkel is tisztában kell lennie. Az adai Csincsik Róbert 2010-ben kezdett siklóernyőzéssel foglalkozni. Azóta már ő is megtanulta, mire kell odafigyelni: „Tisztelni kell mindenképpen a repülésben az időjárást. Nagyon fontos a szélirány, a termikek, a feláramló meleg levegő ismerete. És mindenképpen tisztelni kell az időjárást, hogyha túl erős a szél, akkor nem szabad repüléssel foglalkozni.”

Ónódy Miklós, a magyarkanizsai Aeroklub Delta elnöke a zsűri egyik tagjaként értékelte a versenyzőket: „Maga az értékelés rém egyszerű. Van egy cél, annak van egy központja, nevezzük így, aminek az átmérője most két centiméter. Tehát abba kell beletalálni, és amikor halljuk a füttyszót, akkor az azt jelenti, hogy a pilóta nulla centimétert, vagyis nulla hibapontot ért el. Ettől a nulla ponttól mért minden következő egy centiméter az annyi hibapontot jelent.”

A nemzetközi versenyen 21 siklóernyős vett részt, a rendezvény szervezője pedig a szabadkai Ivan Sarić Repülős Klub volt.

Békova
siklóernyő
siklóernyőzés
Ivan Sarić Repülős Klub

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű