Ugrás a tartalomra

Siklóernyősök szántották az eget Békován

2020.03.14
16:35
2020.03.14
17:26
Forrás
Pannon RTV
Precíz siklóernyő leszállóversenyt tartottak ma Békován. A siklóernyőzésen 21 versenyző vett részt, szervezője pedig a szabadkai Ivan Sarić Repülős Klub volt.

Kedvező időjárási körülmények között versenyezhettek a siklóernyősök a békovai repülőtéren. Pavlov Ivan 2007 óta foglalkozik ezzel a sporttal. Számos ázsiai és európai országban járt már, és nagy tapasztalattal rendelkezik: „Van két fék, ha a jobb féket meghúzzuk, jobbra megy az ernyő, ha a bal féket meghúzzuk, akkor balra megy. Ez nagyon könnyűnek hangzik, de ezen a szinten, már versenyzésben, azért sokkal komplikáltabb és nehezebb.”

A siklóernyő viszonylag lassú repülőszerkezet, így csodálatos szabad repülési élményt nyújt. A pilótának a siklóernyő kezelése mellett az időjárási viszonyokkal és a veszélyekkel is tisztában kell lennie. Az adai Csincsik Róbert 2010-ben kezdett siklóernyőzéssel foglalkozni. Azóta már ő is megtanulta, mire kell odafigyelni: „Tisztelni kell mindenképpen a repülésben az időjárást. Nagyon fontos a szélirány, a termikek, a feláramló meleg levegő ismerete. És mindenképpen tisztelni kell az időjárást, hogyha túl erős a szél, akkor nem szabad repüléssel foglalkozni.”

Ónódy Miklós, a magyarkanizsai Aeroklub Delta elnöke a zsűri egyik tagjaként értékelte a versenyzőket: „Maga az értékelés rém egyszerű. Van egy cél, annak van egy központja, nevezzük így, aminek az átmérője most két centiméter. Tehát abba kell beletalálni, és amikor halljuk a füttyszót, akkor az azt jelenti, hogy a pilóta nulla centimétert, vagyis nulla hibapontot ért el. Ettől a nulla ponttól mért minden következő egy centiméter az annyi hibapontot jelent.”

A nemzetközi versenyen 21 siklóernyős vett részt, a rendezvény szervezője pedig a szabadkai Ivan Sarić Repülős Klub volt.

Békova
siklóernyő
siklóernyőzés
Ivan Sarić Repülős Klub

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.