Ugrás a tartalomra

Sport covid után - Óvatosan a terheléssel!

2022.02.18
21:51
2022.02.18
22:10
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus sokakat ledönt a lábukról. Miután felépülnek, nem tudnak rögtön olyan intenzitással sportolni, mint korábban. A kulcsszó: a fokozatosság. Hogyan és mikor érdemes újra mozogni, sportolni, miután covid-fertőzöttek voltunk?

Meghaladja az egymillió nyolcszázezer főt azoknak a száma Szerbiában, akiknek a tesztje pozitív volt koronavírusra a járvány megjelenése óta. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, akiknek pedig voltak tüneteik, kérdés, mikor lesznek olyan formában, mint a betegség előtt.

Kolléganőnk, Lajkó Anett korábban futott, hogy formában tartsa magát. Miután felgyógyult a koronavírusos betegségből, egy jó darabig nehezebben ment neki a sportolás. Még a lépcsőzés sem volt könnyű a számára.

Danilo Nikolić személyi edző szerint azoknak, akik visszatérnek az edzéshez kerülniük kellene a nagy intenzitást, a kardiogyakorlatokat, az edzésen főleg súlyokkal kellene edzeni.

„Amikor jönnek az emberek, és mondják, hogy covidjuk volt, akkor mindig fokozatosan növelem nekik a megterhelést, és ez természetesen szervezettől függ. Van, akinek egy kicsit korábban, van, akinek kicsit később, de mindig fokozatosan kell indulni ilyen esetekben.”

Akik már nem fiatalok, nehezebben térnek vissza a megszokott mozgáshoz. Érdemes először sétálni, gyalogolni, és csak később elkezdeni futni, akkor is rövidebb távokat, amelyeket sétálós szakaszokkal lehet megszakítani. Hetekbe is telhet, míg minden a régi lesz. A legfontosabb, hogy a szabadban legyünk.

Ubori László, atlétikaedző: „Mindenkinek az a nagy problémája, hogy nagyon fáradékony, nem tud sokat mozogni, nem tud elég munkát végezni, és akkor pihennie kell többet. Én mindenkinek azt merem ajánlani, tiszta szívből, hogy minél többet mozogjanak, erősítsék a szervezetüket, kint, friss levegőn, ne a szobában, az ágyon pihenjenek, hanem sétáljanak a friss levegőn, a szabadkaiak Palicson vagy a kiserdőben, friss levegőn, kerüljék a benzingőzös utcákat. És azt ajánlom mindenkinek, hogy sétáljanak, minél többet, minél nagyobb tempóban. Tehát, nem futva, az idősebbek, a fiatalok igen, de az idősebbeknek azt merem ajánlani, hogy hajtsák fel a pulzusukat. Ha normál állapotban 60-70, akkor 100-120 fölé vigyék fel, több oxigén, nagyobb lesz az ellenálló-képesség. Ezzel egy fizikai állóképesség-növelést is elérhetünk.”

Szervezetünket tehát fokozatosan terheljük a betegség után. Ha minden nap gyalogolunk, rendszeresen mozgunk, először keveset, azután pedig egyre többet, akkor a covid után általában egy-másfél hónappal visszatérhet a régi formánk. Emellett a szabadban, a természetben való tartózkodás és a mozgás, a sportolás a bezártság miatti pszichikai megterhelést is csökkenti.

sport
Covid
koronavírus
Lajkó Anett
edzés
edzőterem
Danilo Nikolić
személyi edző
Ubori László
atlétikaedző

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.