Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sport covid után - Óvatosan a terheléssel!

2022.02.18
21:51
2022.02.18
22:10
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus sokakat ledönt a lábukról. Miután felépülnek, nem tudnak rögtön olyan intenzitással sportolni, mint korábban. A kulcsszó: a fokozatosság. Hogyan és mikor érdemes újra mozogni, sportolni, miután covid-fertőzöttek voltunk?
Pannon RTV

Meghaladja az egymillió nyolcszázezer főt azoknak a száma Szerbiában, akiknek a tesztje pozitív volt koronavírusra a járvány megjelenése óta. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, akiknek pedig voltak tüneteik, kérdés, mikor lesznek olyan formában, mint a betegség előtt.

Kolléganőnk, Lajkó Anett korábban futott, hogy formában tartsa magát. Miután felgyógyult a koronavírusos betegségből, egy jó darabig nehezebben ment neki a sportolás. Még a lépcsőzés sem volt könnyű a számára.

Danilo Nikolić személyi edző szerint azoknak, akik visszatérnek az edzéshez kerülniük kellene a nagy intenzitást, a kardiogyakorlatokat, az edzésen főleg súlyokkal kellene edzeni.

„Amikor jönnek az emberek, és mondják, hogy covidjuk volt, akkor mindig fokozatosan növelem nekik a megterhelést, és ez természetesen szervezettől függ. Van, akinek egy kicsit korábban, van, akinek kicsit később, de mindig fokozatosan kell indulni ilyen esetekben.”

Akik már nem fiatalok, nehezebben térnek vissza a megszokott mozgáshoz. Érdemes először sétálni, gyalogolni, és csak később elkezdeni futni, akkor is rövidebb távokat, amelyeket sétálós szakaszokkal lehet megszakítani. Hetekbe is telhet, míg minden a régi lesz. A legfontosabb, hogy a szabadban legyünk.

Ubori László, atlétikaedző: „Mindenkinek az a nagy problémája, hogy nagyon fáradékony, nem tud sokat mozogni, nem tud elég munkát végezni, és akkor pihennie kell többet. Én mindenkinek azt merem ajánlani, tiszta szívből, hogy minél többet mozogjanak, erősítsék a szervezetüket, kint, friss levegőn, ne a szobában, az ágyon pihenjenek, hanem sétáljanak a friss levegőn, a szabadkaiak Palicson vagy a kiserdőben, friss levegőn, kerüljék a benzingőzös utcákat. És azt ajánlom mindenkinek, hogy sétáljanak, minél többet, minél nagyobb tempóban. Tehát, nem futva, az idősebbek, a fiatalok igen, de az idősebbeknek azt merem ajánlani, hogy hajtsák fel a pulzusukat. Ha normál állapotban 60-70, akkor 100-120 fölé vigyék fel, több oxigén, nagyobb lesz az ellenálló-képesség. Ezzel egy fizikai állóképesség-növelést is elérhetünk.”

Pannon RTV

Szervezetünket tehát fokozatosan terheljük a betegség után. Ha minden nap gyalogolunk, rendszeresen mozgunk, először keveset, azután pedig egyre többet, akkor a covid után általában egy-másfél hónappal visszatérhet a régi formánk. Emellett a szabadban, a természetben való tartózkodás és a mozgás, a sportolás a bezártság miatti pszichikai megterhelést is csökkenti.

sport
Covid
koronavírus
Lajkó Anett
edzés
edzőterem
Danilo Nikolić
személyi edző
Ubori László
atlétikaedző

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.