Ugrás a tartalomra

A szerb súlyemelők történelmi sikere az Eb-n

2022.06.08
13:30
2022.06.08
17:28
Forrás
Pannon RTV
Történelmi sikert ért el a szerb súlyemelés a századik alkalommal megtartott Európa-bajnokságon Tiranában. Radmila Zagorac a +45 kilogrammos kategóriában bronzérmes, míg Kajdocsi Tamás a +109 kilogrammos kategóriában hetedik helyezett lett.

Kajdocsi Tamásnak szakításban a szerb országos rekordot jelentő 177 kilogrammot sikerült felemelnie és a bravúr lökésben is összejött a szabadkai sportolónak. 226 kilóval újabb országos rekordot ért el.

Édesapja és bátya nyomdokait követi a szabadkai Kajdocsi Tamás. Már 17 éve szorgalmasan és szenvedélyesen edz. Kitartó munkájának vasárnap Tiranában a felnőttek súlyemelő Európa-bajnokságán ért be a gyümölcse. A +109 kg-os kategóriában a 7. helyezést érte el. Rövid pihenő után tovább folytatja nyáron a felkészülést, ugyanis már idén több nemzetközi megmérettetés vár rá.

Kajdocsi Tamás: „Idén még lesz egy felnőtt világbajnokság, amit az év végén novemberben-decemberben rendeznek meg, még pontosan nincs eldöntve a dátum, erre kell még idén felkészülni. Ez mellett pedig a felnőtt országos bajnokságra is készülök, jövőre is ugyanígy az Európa bajnokság és világbajnokság és újra megpróbálkozunk az olimpiára való kijutással.”

A kontinensviadalon Szerbiának eddig soha nem volt versenyzője a legjobb 10 között. Kajdocsi Tamásnak most ez sikerült: szakításban 177 kilogrammot mozgatott meg, lökésben 226 pedig kilogrammot, ami összetettben a hetedik helyre volt elég. Ezzel új országos csúcsot állított fel szakításban, lökésben és összetettben is. Edzője, Rozsnyik Ervin szerint fő céljuk a párizsi olimpiaára való kijutás.

„Abszolút és elsőrendű célunk az olimpia. Tamásnak erőt kell fejleszteni. Most ez érdekesen hangzik, hogy valaki, aki 400 kilót emel, nem elég erős, de ő nem az. Tamás egy nagyon technikus emelő, és egy nagyon effektív emelő. Tehát ő egy 300 kilogrammos guggolással tud 226 kilót lökni, ami nagyon effektívnek számít a súlyemelésben. Úgy hogy neki abszolút az erejét kellene megemelni. A következő periódusban sokat fogunk guggolni, felhúzni, ilyen alapvető erőgyakorlatokra kell ráfeküdni. Nem kockáztatjuk a sérülést, mert nem annyira robbanékony gyakorlatok és egész biztos vagyok benne, hogy ez lesz a kulcsfontosságú, meg kell emelnünk még jobban az összetettjét, hogy teljesen bebiztosítsuk a helyet az olimpiára.”

Óriási fellendülésben van a súlyemelés Szerbiában, így Szabadkán is. Rozsnyik Ervin szerint a szerb súlyemelés jelenlegi központja Szabadka és a Spartacus Súlyemelő Klub, hiszen már 17 éve zsinórban az ország abszolút bajnokai a felnőtt férfi mezőnyben. Hozzátette, utánpótlásból sincs hiány, ezért az elkövetkező időszakban egyre jobb eredményekre számítanak.

Kajdocsi Tamás
súlyemelés
Európa-bajnokság

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.