Ugrás a tartalomra

Szerbia először házigazdája a hegyikerékpáros Európa-bajnokságnak

2021.08.13
09:45
2021.08.13
16:33
Forrás
Pannon RTV
A Péterváradi várban tartják idén az Eb-t augusztus 12. és 15. között. A versenyt a Szerbiai Kerékpáros Szövetség, az Újvidéki Kerékpárklub, valamint a vajdasági kerékpáros klubokat tömörítő szövetség szervezte.

A versenyt általában hegyekben és erdőkben szokták megrendezni, most viszont a Péterváradi várat jelölték ki helyszínként. A festői szépségű, középkori építmény sáncain és alagútjain vezet a pálya.

A huszonhat éves olasz Filippo Agostinacchio Aosta városából érkezett, tapasztalt hegyi kerékpározó, sok versenyen vett már részt, de a Péterváradi helyszín őt is lenyűgözte.

„A verseny nagyon egyedi, úgy értem, a pálya nem szokványos, senki sem látott még városon átfutó útvonalakat, mert gyakorlatilag egy városon belül van, és ez nagyon furcsa is, nagyon szép, ráadásul fizikailag nagyon megterhelő, mert nincs egy pillanat sem a pihenésre, állandóan gyorsan kell menni.”

A csehországi Rokycanyból érkezett Ondřej Cink. Nagyon elégedett a vegyes váltóversenyben elért eredményével. Vasárnap egyéniben is rajthoz áll.

„Nagyon jó volt ez számomra, második lettem, és jól kezdtünk a csapatváltóval, úgyhogy meglátjuk, hogy teljesít a többi fiú és lány, de én természetesen nagyon boldog vagyok. Ez egy furcsa terep a biciklizésre. Nagyon gyors, sok kanyarral, sok fűvel, szóval érdekes a verseny.”

Mivel a bajnokságot a tokiói olimpiai játékok után tartják, több Japánban versengő olimpikon is részt vesz rajta.

Milica Rakić, szervező, Újvidéki Kerékpárklub: „Az volt a célunk, hogy négy-ötszáz elit versenyző indulhasson. A végső startlista szerint ötszázan jelentkeztek, szóval nagyon meg vagyunk elégedve. A versenyzők negyvennégy európai országból érkeztek. Leginkább a régió országaiból, de jöttek még versenyzők Svédországból, Svájcból, Hollandiából, Magyarországról. Tehát tényleg sok versenyző van, sok európai országból, akik hat különböző kategóriában versenyeznek.”

Szombat este a legfiatalabbak is biciklire pattanhatnak. A Gur-Gur kupa elnevezésű versenyen négyéves vagy annál fiatalabb gyerekek versenyeznek majd. A főnyeremény egy kerékpár.

Az eseményt Újvidék város, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, és az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatta.

Európa-bajnokság
hegyi kerékpározó
Szerbiai Kerékpáros Szövetség
Újvidéki Kerékpárklub

Most

Népszerű