Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Teljes erőbedobással versenyeztek a Vajdasági Vágta résztvevői

2022.05.28
16:38
2022.05.28
18:04
Forrás
Pannon RTV
Ma tartják a 10. Vajdasági Vágtát. A döntőt és a díjátadót 18 órától élőben közvetíti a Pannon Televízió a szabadkai lóversenypályáról.

Az esős időjárás sem tudta megzavarni a 10. Vajdasági Vágta lebonyolítását. A versenyzők minden erejüket beleadva vágnak neki a futamoknak és a közönség is szép számban megjelent, hogy szurkoljon a lovasoknak. 12 órától kirakodóvásár, főzőverseny várta a látogatókat.

A Vajdasági Vágta I. futamának győztese Szőke Dániel a London nevű lóval Adorján színeiben.

Pannon RTV/Péjity Tímea

A Vajdasági Vágta II. futamának győztese Varga Luca és Fantázia Temerint képviselve.

Pannon RTV/Péjity Tímea

A Vajdasági Vágta III. futamának győztese Cékus Árpád és Déva Szándék kishegyesi színekben.

Pannon RTV/Pejić Tímea

A X. Vajdasági Vágta döntőjének negyedik résztvevője pedig Fekecs Árpád és Argó, Adát képviselik.

Pannon RTV/Péjity Tímea

A Kishuszárvágta elődöntőjében a címvédő, kishegyesi Erdei Anna Dorka és Bohóc nevű lova ért elsőként célba. Továbbjutott rajtuk kívül Oromhegyes és Orom is. Velük is találkozunk majd a döntőben.

Pannon RTV

Nincsen verseny szurkolók nélkül. A 10. Vajdasági Vágtára számos településről érkeztek nézők, hogy támogassák és bátorítsák a versenyzőket.

Garajszki Sarolta, Ada: „Nagyon szeretem a lovakat. Tényleg érdekelnek az ilyen versenyek, ha el tudok jönni élőben megnézni, akkor mindenképpen eljövök. Eddig nagyon tetszett, érdekes volt. Megbeszéltük a többiekkel, kinek szurkolunk.”

Pannon RTV

A Vajdasági Vágta nem csak magáról a versenyről szól. Kétség kívül ez a vezérvonala az eseménynek, de nagy népszerűségnek örvendenek a kísérőrendezvények is. A szabadkai lóversenypályára kilátogatókat a szervezők egyebek között kirakodóvásárral és főzőversennyel is várták. Több mint 40 bográcsban rotyogtak az ínyencségek.

Matkovity Andrea, Szabadka: „Betyártarhonya készül, ami időigényes, illetve nagyon sok figyelmet kíván, ne égjen oda, ne piruljon oda túl a hagyma, esetleg a szalonna, így felváltva őrizzük a mi kis lángunkat, illetve a bográcsunkat, hogy a legfinomabb falatokkal tudjunk készülni a zsűrinek.”

Sziveri Béla, Temerin: „Először főzzük. Remélem, jó lesz! Így, ahogy kóstolgatom az eddig elkészült dolgokat, nagyon finomnak ígérkezik. Bármilyen helyezés is lesz, ha lesz, jót fogunk enni, az biztos. Jó a társaság, jó a csapat, jól érezzük magunkat. Ez a lényeg.”

Pannon RTV

Bunford Tivadar szervező szerint a Vajdasági Vágta az egyik legnépszerűbb eseménnyé nőtte ki magát a vajdasági magyarok körében és az összetartozást szimbolizálja.

Bunford Tivadar, igazgató, Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány: „Attól függetlenül, hogy éppen süt a nap, vagy esik az eső, de együtt vagyunk, és ebből is látszik, hogy milyen szikár, erős nép vagyunk. A vajdaságiak kitartanak ez a rendezvény mellett, a közösségépítést igen fontos dolognak tartják, ami tulajdonképpen a mai napon is történik itt, Szabadkán.”

Pannon RTV

A Vajdasági Vágta fővédnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke.

„Szerintem ez egy fontos közösségi rendezvényévé vált a vajdasági mindennapoknak vagy az évnek. Felsorakozott azoknak az emblematikus nagy közösségi rendezvényeknek a sorába, mint a Durindó, Gyöngyösbokréta vagy pedig az amatőr színjátszók találkozója, azt bizonyítván, hogy a vajdasági magyar ember is a lovas nemzetnek a része és azt bizonyítva, hogy él és reneszánszát éli a lovak iránti szeretet és a lovashagyomány.”

A Vajdasági Vágtát a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezi a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával.

A szabadkai lóversenypályán délben kezdődött az ünnepi megnyitó. 12 felnőtt lovas és 4 kishuszár versenyzett. A rendezvény a budapesti Nemzeti Vágta előfutama, a győztes képviselheti Vajdaságot a budapesti versenyen, a Hősök terén. A futamok mellett számos kísérőrendezvény is van, mint főzőverseny, Hagyományos Mesterségek Vására, íjász- és lovasbemutatók. 19 órától a Budapesti Operettszínház művészei koncerteznek.

Helyszín: Szabadkán a Bácska Lovas Klub Zombori úti pályája 

A X. VAJDASÁGI VÁGTA  RÉSZLETES PROGRAMJA:

12.00  Ünnepélyes megnyitó

13.00  A Vajdasági Vágta I. futama

13.15  A Vajdasági Vágta II. futama

13.30  A Vajdasági Vágta III. futama

13.45  A Vajdasági Vágta IV. futama

14.00  Kishuszárvágta

14.15  Fogathajtó bemutató

14.30  Az Enducas Lovasklub díjlovagló bemutatója

14.45  I. Ügetőfutam

15.30  Az Imperial Lovasklub díjlovagló bemutatója

16.00  II. Ügetőfutam

16.45 A Vajdasági Vágta Főzőversenyének eredményhirdetése 

17.00  III. Ügetőfutam

17.45  Vajdasági csikósok lovasbemutatója 

18.15  Kishuszárvágta döntő

18.30  A X. Vajdasági Vágta döntője, majd a díjak átadása

19.00  A Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje

Vajdasági Vágta
Nemzeti Vágta
Operettszínház
Szabadka
kishuszár
lovas

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű