Ugrás a tartalomra

A testet és a lelket is karban tartja az evezés

2020.08.12
15:00
2020.08.12
19:05
Forrás
Pannon RTV
Ügyesség, tanulékonyság, technika, és sok-sok kitartás. Erre van szüksége minden kezdő evezősnek ahhoz, hogy egyszer olimpiai magasságokba emelkedhessen.

Ezek az álmok pedig megvalósíthatók, ezt bizonyítja Mačković Martin példája is, aki a Palicsi Evezős Klubból indult, most pedig a tokiói olimpia egyik szerb résztvevője.

10 pionír, 5 kezdő és 10 serdülő, ifjú és felnőtt edz a Palics Evezős Klubban. Hat hónappal ezelőtt Mihajlo is úgy gondolta, hogy kipróbálja magát ebben a sportban. Annak ellenére, hogy már nem egyszer fordult csónakjáról a vízbe, töretlen kedvvel jár a tréningekre.

"Úgy gondoltam, hogy érdekes lenne kipróbálni, mert érdekel, hogy milyen lehet a vízen lenni ezekben a csónakokban. Eddig a vízen nem csináltam semmit, ezért gondoltam, hogy megpróbálom. Minden tetszik ezzel a sporttal kapcsolatban. Az, hogy a vízen vagyok, de előtte a bemelegítés is, és amikor a vízbe esünk, az is érdekes."

Akár az úszás, a síelés, a futás, vagy a lovaglás, az evezés is a sportoló minden izmát megmozgatja. Megfelelő edzésmunka mellett a gyerekek vázának és izmainak egészséges fejlődését segíti, ezért már akár a 10 évesek is bátran kipróbálhatják magukat ebben a sportban.

Kulhanek Márk: "Két hónapja evezek, nem tűnik nehéz sportnak."

Bemelegítéssel kezdődnek az edzések, majd futnak a sportolók. Ezután ülnek csak csónakba és kezdődik maga az evezés, ugyanis ahogy Đurasević Kornélia edző mondta, az evezés technikáját egy evező egész életében tanulja és csiszolja. Miután kiszáll a csónakból a sportolóra még egy ergométeres illetve súlyemelési gyakorlatsor vár a kondi teremben, valamint a nyújtás.

Đurasević Kornélia, edző: "Az a legfontosabb náluk, ebben a korban, a kezdőknél, hogy a technikára figyeljenek. Mindig azt mondom nekik, hogy vízen erő nélkül, tehát, hogy megtanulják a sorrendet, a koordinációt, hogy mikor a kezek, mikor a hát, mikor a lábak csatlakoznak, tehát ez a legfontosabb. A verseny pionírokat sem szabad túlhajtani. Egyszer naponta edzeni, és ráhagyni, ha nincs kedve nem dolgozik, vagy valami más programot adni, ha akar egy társsal edzeni, valamit meg kell engedni. Mert ha nagyon hajszoljuk megtörik a kedvük és kifáradnak mentálisan. Fizikailag nem, mert ők még azt sem tudják még mi az evezés, amikor pionír."

De nemcsak a fiatalok és a versenyszerűen evezők élvezhetik ezt a természet közelében űzhető szép sportot, hanem azok is, akik valamikor versenyszerűen sportoltak, ma pedig hiányát érzik a testmozgásnak, és töretlenül az evezés szerelmesei.

evezés
edzés

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.