Ugrás a tartalomra

Tűz a víz alatt

2022.02.19
15:38
2022.02.19
18:17
Forrás
Pannon RTV
A sportággal még csak kevesen foglalkoznak, bár Vajdaságban nagy hagyománya van a búvárkodásnak. A víz alatti céllövészettel néhány éve kezdtek foglalkozni Szerbiában.

A mai megmérettetésen egyébként a férfiak és a nők mezőnyében is a szabadkai Spartacus Vízalatti Sportok Klubjának versenyzői diadalmaskodtak, a dobogó legfelső fokára Marin Čakić és Milena Nikolić állhattak fel.

A víz alatti céllövészet szerbiai országos bajnokságát idén is, immár hagyományosan Szabadkán, a sétaerdei fedett úszómedencében rendezték meg. A megmérettetésen ezúttal húszan vettek részt, 16-an a férfiak, és négyen a nők mezőnyében, azzal, hogy egy Bosznia-hercegovinai vendégcsapat is bemutatkozott.

A boszniai Mozgáskorlátozottak Búvárklubjának tagjai először vettek részt ilyen jellegű versenyen, ezért ők kategórián kívül merültek. A csapat eddig elsősorban víz alatti fotózással foglalkozott, de most úgy döntöttek, a víz alatti precíziós céllövészettel is megpróbálkoznak - mondta Bilal Šarić, elnök.

Bilal Šarić, elnök, Mozgáskorlátozottak Búvárklubja, Bosznia-Hercegovina:
A búvársportok többsége fizikailag igényes, így egyes ágakban nem is tudunk egyenrangúan versenyezni. A víz alatti fotózás az egyik kategória, amiben egyenrangúan tudunk versengeni, most pedig alkalmunk nyílt rá, hogy a vízalatti céllövészetet is kipróbáljuk. Meglátjuk, mennyire vagyunk képesek olyan jó eredményeket elérni, mint másban.

A most 25 éves Sisa Nóra a megalakulásától kezdve tagja a szabadkai Spartacus Víz alatti Sportok Klubjának. Előtte több mint tíz évig úszással foglalkozott. Szabadtüdős merülésben és víz alatti céllövészetben is aktív versenyző. A legfontosabb szabály, hogy a fegyvert csak a víz alatt szabad élesíteni.

Sisa Nóra, versenyző, Spartacus Víz alatti Sportok Klubja, Szabadka:
Általában ki van húzva egy pálya, ami mögött várják a versenyzők azt, hogy elinduljon maga a verseny. Beállítják maguknak, hogy a puska mennyire legyen a céltól, és mikor beállították, hátramennek oda, ahonnan kezdődik a verseny. Mikor elindul a verseny, onnantól kezdve tíz percük van, és tíz lövést adhatnak le a versenyzők, és ezáltal így számolják ki aztán, hogy kinek milyen pontosságú lett a lövése.

A víz alatti céllövészet jóval nehezebb és összetettebb, mint a hagyományos - magyarázta Milan Pavković főszervező, a szabadkai Spartacus Víz alatti Sportok Klubjának elnöke: A fénytörés miatt és azért, mert a puska meglehetősen hosszú, a puska teljes terhe a kézre nehezedik, a csuklóra, nehezebb meghúzni a ravaszt. Azok, akik ezzel a vízi céllövészettel foglalkoznak, mindezt nagyon jól tudják. És nem lehet a puskát a másik kézre támasztani, csakis egy kézben tartani.

A víz alatti pontossági céllövészettel 5 éve foglalkoznak Szabadkán, 2018-ban rendezték az első versenyt. Az edzéseket a sétaerdei medencében tartják, bár sokkal célszerűbb lenne a tengerparti felkészülés - tette hozzá a szabadkaiak edzője, elnöke, és a verseny szervezője. A víz alatti precíziós céllövészetet ugyancsak 5 éve ismerték el hivatalosan sportágként, és azóta lehet nemzetközi versenyeket is rendezni.

céllövés
céllovő
céllövő
céllövészet
búvár
búvárok
Szabadka
víz

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.