Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar olimpikonok – Mire számíthatunk?

2021.05.28
19:10
2021.05.28
20:13
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan itt az olimpia. Eddig hat vajdasági magyar sportoló jutott ki a tokiói olimpiára. A Közügyekben Tóth Tibor sportújságíróval elemeztük a sportolók esélyeit.

Az ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik meg azaz több mint két hétig követhetjük nyomon a nemzetközi sporteseményt, amelyen összesen 39 sportágban mérhetik össze tudásukat és erejüket a résztvevők. Több mint 200 ország képviselteti magát összesen mintegy tíz és félezer sportolóval. Eddig hatvajdasági magyar sportoló jutott ki a tokiói olimpiára.

A szabadkai Macskovity Martin is kvalifikálta magát az olimpiára. A szabadkai evezős és belgrádi társa, Miloš Vasić nemrégiben aranyérmet szerzett a luzerni Világkupán, korábban pedig bronzérmes lett az Európa-bajnokságon a kormányos nélküli evezős párosok mezőnyében. A páros nem lazít, céljuk, hogy Tokióban is felállhassanak a dobogóra.

Györe László indulhat az olimpián! Dušan Lajović, a világranglistán második legjobb szerb játékos bejelentette, hogy a koronavírus járvány miatt kihagyja a tokiói olimpiát. Ezzel az is kiderült, hogy a zentai Györe Lászlónak helye van az ötkarikás négytagú szerbiai férficsapatban, rajta kívül Novak Đoković, Filip Krajinović és Miomir Kecmanović utazhat még.

Éremesélyesként utazhat a felkelő nap országába a szintén zentai Nemes Máté. A birkózó 2019-ben a kazah Nur-Szultanban vb-bronzérmet, ezzel olimpiai kvótát szerzett, szintén ebben az évben bronzéremmel gazdagodott a minszki Európa-játékokon, és harmadik lett a kínai Vuhanban zajló Katonai Világjátékokon. Máté a legutóbb a varsói Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. Nemes a döntőben a 67 kg-osok súlycsoportjában a lengyel Mateusz Bernateket győzte le, így joggal bizakodhat a tokiói éremszerzésben.

Negyedik olimpiájára készül Szilágyi Csaba. Az óbecsei sportoló az elmúlt bő egy évtized egyik legsikeresebb szerbiai úszója. Az első olimpiáján 2008-ban szerepelt Pekingben, majd a londoni és a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon is részt vett. A tervek szerint Szilágyi a tokiói olimpia után szögre akasztja az úszószemüvegét.

Szabó Szebasztián, aki néhány éve még szerb színekben versenyezett és 2019-ben honosította a magyar szövetség, magyar úszóként első érmét szerezte a budapesti Európa-bajnokságon A 25 éves zentai pillangós kereken 23 másodperces eredménnyel, mindössze egy századdal a szám világcsúcstartója és az elmúlt két Eb-t megnyerő Andrij Govorov előtt ért célba 50 méter pillangón.

Hogy milyen eredménnyel zárják az olimpiát a vajdasági magyar származású sportolók az július 23. és augusztus 8. között kiderül, de egy biztos az olimpikonjaink mindent megtesznek azért, hogy sikeresen szerepeljenek a nyári ötkarikás játékokon.

 A Közügyekben Tóth Tibor sportújságíróval elemeztük a sportolók esélyeit. A Hét Nap munkatársa több vajdasági magyar éremmel is számol a tokiói olimpián.

Tóth Tibor
Mačković Martin
Szabó Szebasztián
Nemes Máté

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.