Ugrás a tartalomra

A Velencei-tó vizét szelik a szerb és a vajdasági magyar fiatalok

2021.07.27
20:01
2021.07.27
20:22
Forrás
Pannon RTV
Július 23-a óta szelik a Velencei-tó vizét a Palicsi Vitorlázóklub fiatal versenyzői a másodízben megrendezett edzőtáborban. A csütörtökig tartó többnapos táborozásra 24-en érkeztek, köztük vajdasági magyarok és szerb fiatalok is.

A vitorlástábor a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Annak ellenére, hogy hétfőn sokkal inkább kedvezett a szél a fiatal vitorlázóknak, már kedd délelőtt is látható volt, hogy ismét sokat lesznek a vízen. A szerb és délvidéki magyar sportolókat Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója és Pejityné Szutor Veronika, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte. Ezután elkezdődött a napi edzés a Velencei-tavon.

A palicsi Arnold Tamás szerint is gyengébb volt a szél az előző napokhoz képest, de így is jól szórakoztak.

„ Fürödtünk, egymás hajójával mentünk és a végén elmentünk a nádlabirintushoz is, de ott elmúlt a szél és visszajöttünk ebédelni.
- Az előző napokban milyen volt?
- A tegnap délutáni edzés volt a legjobb, mert olyan erős volt a szél, hogy alig tudtam hajtani. Majdnem felborultam, nem volt olyan, aki felborult, mert a kezdők kimentek és csak a nagyobbak maradtak kint a vízen, és elmentünk a másik partig.”

A Palicsi Vitorlázóklub nagyon sokat köszönhet a magyar kormánynak, hiszen az elmúlt években több fejlesztést is meg tudtak valósítani - mondta Kikity Andrea, a Szerbiai Vitorlázó Szövetség alelnöke.

„Ugyanakkor sokat ér az is, hogy nem vagyunk megkülönböztetve, hanem azokkal, akikkel együtt élünk, akikkel napi szinten együtt vitorlázunk, azokat is magunkkal tudtuk hozni. Tehát itt nem csak magyar vitorlások vannak, hanem szerb vitorlások Palicsról, Újvidékről és Belgrádból is.”

Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nagy rajongója a vitorlázásnak, így ő sem maradt a parton nézni a fiatalokat, hanem kihajózott velük. Kiemelte: óriási a feladatunk és a felelősségünk is, de szerencsére a lehetőségeink is, hiszen az utóbbi években a magyarországi és szerb nemzeti közösségekkel nagyon sokat tudtak tenni egymásért.

„Ebben a térségben mi együtt élünk, sok-sok nemzetiség, és hogyha ezeket a gyerekeket normális életre akarjuk nevelni, olyan közösségi életre, amelyben megfér a magyar, a szerb, a horvát vagy bármi más nemzetiség is együtt, akkor érdemes ilyen közösségi programokat szervezni, és a sport is, hála istennek, többnyire sokkal inkább összeköt, mint elválaszt.”

A gyerekek nagyon élvezik a tábort a Velencei-tónál, és ha minden igaz, akkor az elkövetkező napokban, amit itt töltenek, nagy szélben lesz szerencséjük, és tudnak még sokat vitorlázni. Jövőre a tervek szerint ugyanitt, ugyanebben az időpontban találkoznak majd a táborban.

Palics
Palicsi Vitorlázóklub
Soltész Miklós
vitorlástábor
edzőtábor
Alexov Lyubomir
Szerb Országos Önkormányzat
Pejityné Szutor Veronika
Kikity Andrea
alelnök
Szerbiai Vitorlázó Szövetség

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.