Ugrás a tartalomra

Visszavonták Đoković vízumát

2022.01.14
11:41
Forrás
Szerbiai RTV
Tovább gyűrűzik Novak Đoković ügye. A szerb teniszezőnek visszavonták a vízumkérelmét, de nem toloncolták ki. Jelenleg is folynak a tárgyalások az ügyében. Az idő azonban sürget - az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság hétfőn, vagyis 3 nap múlva kezdődik.

Novak Đoković 20-szoros Grand Slam-torna-győztes teniszező múlt szerdán érkezett az ausztráliai Melbourne-be, de megtagadták tőle a belépést, mert nem tett eleget a helyi járványügyi szabályoknak. Már tényként kezelhetjük: Đoković nem oltatta be magát a koronavírus ellen. Az érkezését követő napokat karanténszállóban töltötte, majd hétfőn az ausztrál szövetségi bíróság határozata nyomán szabadon engedték, így a felkészülést is megkezdte az Australian Openre, hiszen az első vízumvisszavonás után a bíróság elfogadta a panaszát. A végső döntés azonban Alex Hawke kezében volt.

Az ausztrál törvények értelmében a bevándorlásügyi miniszter mérlegelési és diszkrecionális jogkörrel rendelkezik, amelyet ez alkalommal Hawke ki is használt.

Közép-európai idő szerint ma reggel jött ki a hír, miszerint visszavonják Đoković vízumkérelmét. A napok óta tartó tárgyalások után Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, hogy egészségügyi és közrendi okokból eltörli a világelső teniszező vízumát. A közleményben szereplő indoklás szerint a döntés a köz érdekét szolgálja. Mint fogalmaznak, alaposan áttekintették az információkat, de elkötelezetten védik Ausztrália határait, különösen a koronavírus-járvány idején.

Đoković jogi képviselői azonnal benyújtották panaszukat, így ismét bíróságra vonultak az üggyel, hogy vasárnapig pontot tehessenek a végére, épp mielőtt elkezdődne a turné - értesült a sajtó.

A tárgyalás jelenleg is zajlik - amennyiben ezen is elutasítják a panasztételt, a szerb világelsőnek el kell hagynia Ausztráliát, és három évre ki is tiltják onnan.

Az Australian Open január 17-től 30-ig tart.

Ausztrália
Novak Đoković
Australian Open
tenisz
vízum

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.