Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

Visszavonták Đoković vízumát

2022.01.14
11:41
Forrás
Szerbiai RTV
Tovább gyűrűzik Novak Đoković ügye. A szerb teniszezőnek visszavonták a vízumkérelmét, de nem toloncolták ki. Jelenleg is folynak a tárgyalások az ügyében. Az idő azonban sürget - az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság hétfőn, vagyis 3 nap múlva kezdődik.

Novak Đoković 20-szoros Grand Slam-torna-győztes teniszező múlt szerdán érkezett az ausztráliai Melbourne-be, de megtagadták tőle a belépést, mert nem tett eleget a helyi járványügyi szabályoknak. Már tényként kezelhetjük: Đoković nem oltatta be magát a koronavírus ellen. Az érkezését követő napokat karanténszállóban töltötte, majd hétfőn az ausztrál szövetségi bíróság határozata nyomán szabadon engedték, így a felkészülést is megkezdte az Australian Openre, hiszen az első vízumvisszavonás után a bíróság elfogadta a panaszát. A végső döntés azonban Alex Hawke kezében volt.

Az ausztrál törvények értelmében a bevándorlásügyi miniszter mérlegelési és diszkrecionális jogkörrel rendelkezik, amelyet ez alkalommal Hawke ki is használt.

Közép-európai idő szerint ma reggel jött ki a hír, miszerint visszavonják Đoković vízumkérelmét. A napok óta tartó tárgyalások után Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, hogy egészségügyi és közrendi okokból eltörli a világelső teniszező vízumát. A közleményben szereplő indoklás szerint a döntés a köz érdekét szolgálja. Mint fogalmaznak, alaposan áttekintették az információkat, de elkötelezetten védik Ausztrália határait, különösen a koronavírus-járvány idején.

Đoković jogi képviselői azonnal benyújtották panaszukat, így ismét bíróságra vonultak az üggyel, hogy vasárnapig pontot tehessenek a végére, épp mielőtt elkezdődne a turné - értesült a sajtó.

A tárgyalás jelenleg is zajlik - amennyiben ezen is elutasítják a panasztételt, a szerb világelsőnek el kell hagynia Ausztráliát, és három évre ki is tiltják onnan.

Az Australian Open január 17-től 30-ig tart.

Ausztrália
Novak Đoković
Australian Open
tenisz
vízum

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű