Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vitorlázórepülő bajnokság a cseneji repülőtéren

2020-07-16
17:02
2020-07-16
17:47
Forrás
Pannon RTV
64. alkalommal tartanak országos vitorlázórepülő bajnokságot az Újvidék melletti cseneji repülőtéren. A hétfőtől péntekig tartó versenyen az idén heten vesznek részt.

A bajnokság szervezői az Újvidéki Aeroklub és a Szerbiai Repülős Szövetség.

A versenyen résztvevő vitorlázórepülők mintegy 2000 méteres magasságban siklanak, 80-tól akár 200 kilométeres óránkénti sebességgel. A mai táv 120 kilométer volt, Zsablya és Topolya feletti pontok érintésével is.

Miodrag Bugarčić,  főbíró: "Ahhoz, hogy a vitorlázórepülő sikeresen teljesítsen egy feladatot, ereszkedés közben meg kell, hogy találja az úgynevezett termikus oszlopokat, ahol a meleg levegő emelkedik, a talajról jövő felmelegedéstől. A vitorlázórepülő abban a meleg levegőben köröz, emelkedik, tervez és végzi az átsiklásokat."

Pannon RTV

Az elmúlt napokban az időjárási viszonyok tökéletesek voltak a futamok megtartásához.

A győztest az összesített eredmények alapján kapják meg. A rangsorolás az idő és a sebesség szerint történik, mellyel a megadott távot megteszik.

Miodrag Bugarčić, főbíró: "Manapság a technológia odáig jutott, hogy minden vitorlázórepülő pilótafülkéjében van egy elektronikus készülék, amelybe bele van táplálva a feladat. Ez a készülék feljegyzi a koordinátákat, mikor a pilóta eljut addig a pontig, ahol meg kell fordulnia. Továbbhalad a következő koordinátáig, és mikor visszaér, átadja a készüléket, a bírák átnézik a számítógépen, és be van fejezve, megvan az eredmény."

Ahhoz, hogy a bajnokságot országos szinten elismerjék, négy sikeres repülés szükséges. A mai nappal ez a feltétel teljesült. A győztest szombaton, július 18-án hirdetik ki.

vitorlázórepülő
bajnokság
Újvidék
repülőtér

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.