Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Vizes Eb - Hosszú Katinka megszerezte az első magyar aranyat

2021.05.18
08:32
Forrás
MTI
Hosszú Katinka révén megszületett az első magyar győzelem a budapesti vizes Európa-bajnokságon: a háromszoros olimpiai bajnok az úszóversenyek nyitónapján 400 méter vegyesen nyert, ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas Viktória második lett.

A budapesti Duna Arénában zajló kontinensviadalon a szám olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója 4:34.76 perccel csapott célba, míg a Ferencváros 17 éves úszója első felnőtt világversenyén először a délelőtti előfutamban úszott ötkarikás A szintet érő egyéni csúcsot (4:38.07), majd ebből a fináléban is jócskán tudott faragni (4:36.81).

A 32 éves Hosszú 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Ezzel az Eb-k történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.
A hétfői finálékban még a férfi és a női 4x100 méteres gyorsváltó volt érdekelt, előbbiben a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású kvartett 3:12.50 perccel negyedik lett, míg a Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételű négyes nyolcaddikként zárt 3:42.31-gyel.
Az elődöntős magyarok közül háromból két versenyző is egyéni csúcsot úszott, de egyikük sem jutott a fináléba: női 50 méter gyorson a búvárúszásban többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky délelőtti, olimpiai B szintet, így vélhetően tokiói indulást érő 24.99 másodperces egyéni csúcsából további két századot faragott, amivel a 13. helyen zárt. Bohus Richárd 50 méter háton 25.19-cel a 11. helyen végzett. Sebestyén Dalma 100 méter pillangón 58.85 másodperccel tovább javította az előfutamban úszott, ugyancsak olimpiai B szintes 59.10-es idejét, ami futamában a hetedik, összesítésben pedig a 13. helyre volt elegendő.

A Duna Arénában megszületett az első világcsúcs is, az orosz Kliment Kolesznyikov 50 méter háton hét századot faragott a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon úszott 24.00-s rekordjából.

A magyarok öt éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.

 

Hosszú Katinka
úszás
Budapest
Európa bajnokság

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű