Ugrás a tartalomra
embertömeg
Pixabay/efes

11 milliárdra emelkedhet a Föld lakossága 2100-ra

2019-06-19
11:51
2019-06-19
11:59
Forrás
index.hu
A növekedés a következő 30 évben gyorsabb lesz, mint utána. 2050-re 9,7 milliárd ember lesz a bolygón - így vélekednek az ENSZ kutatói.

Az új jelentés a korábbi becslésekhez képest lassuló növekedést mutat. Egy két évvel ezelőtti kutatás még arról írt, hogy az évszázad végére 11,2 milliárd ember él majd a bolygón. Az emberi populáció az előrejelzések szerint 2100-ban tetőzik, ha elérte a 11 milliárdot, akkor már nem nő tovább.

Idős nő

A növekedés nagyon aránytalanul oszlik majd el a világ különböző régiói között. Afrikában a szubszaharai régióban élők 2050-re dupla annyian lesznek, mint ahányan most vannak, ezzel szemben Európában és Észak-Amerikában együttesen a népesség 2 százalékos növekedésére lehet számítani a következő 30 évben. A népességnövekedésnek több mint a feléért 9 ország felel: India, Nigéria, Pakisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Amerikai Egyesült Államok. Ebből is kiemelkedik az első helyen lévő India, ami 2027-re Kínát megelőzve a legnépesebb ország lesz. Ebből is látható, hogy a népesség leginkább a szegény országokban növekszik.

Az elöregedő társadalmak egyre több országnak jelentenek majd kihívást. A szakemberek szerint a jelenlegi nyugdíjrendszerek hosszú távon fenntarthatatlanok. Egyébként egyes elemzések szerint 9 és 10 milliárd ember között lehet az a maximális populáció, amelyet a Föld el képes viselni.

Föld
lakosság
szaporulat

Most

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.