Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

110 éve emelkedett levegőbe Ivan Sarić Szabadkán

2020-10-17
16:30
2020-10-17
16:58
Forrás
Pannon RTV
Jubileumot ünnepelt ma a szabadkai Ivan Sarić Repülőklub. 110 évvel ezelőtt október 17-én Ivan Sarić a régió első légi bemutatóját tartotta meg a szabadkai lóversenypályán.

A jeles dátum alkalmából leleplezték Ivan Sarić emléktábláját és egy kisfilmet is bemutattak a repülés úttörőjéről a békovai repülőtéren.

A jubileumi ünnepség kezdetén dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke átadta a repülőklub vezetőségének a testület ajándékát.

Ezt követően a békovai Ivan Sarić Repülőklub tagjai bemutatták egyesületük munkáját. Öt szekcióban, több mint 100 taggal működnek. Idén több mint 1000 órányi repülést hajtottak végre, és több mint 1000 ejtőernyős ugrást is megvalósítottak.

Bojan Burger, vezetőségi tag, Ivan Sarić Repülőklub, Szabadka: „Olyan idő közeledik, amikor nélkülözhetetlen lesz, hogy mindenkinek saját repülőgépe legyen, ahhoz hogy sikeresen tudja a munkáját elvégezni, a gyors utazás miatt. Ezért vendégeinknek bemutatjuk, hogy ez egy közhasznú létesítmény, nem csak a repülési sport szerelmeseinek lehet hasznára, hanem a városnak is.”

Az Ivan Sarićról készült kisfilm után leleplezték a repülés úttörőjét ábrázoló emléktáblát, majd csakúgy mint 1910-ben légi bemutatót tartottak.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Remélem, hogy a városnak lesz érzéke ahhoz, hogy segítse őket ebben a tevékenységben. A kifutópályát kellene korszerűsíteni illetve lehetővé tenni azt, hogy komolyabb gépek is leszállhassanak és nagyobb forgalommal működjön ez a reptér. Hiszen az, hogy szórakozásból, hobbiból működik egy ilyen repülős klub és van egy repülőterünk ez nagyon jó, hiszen ez mégis csak Ivan Sarić - Szárics János városa.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, talán nagyon nagy álomnak tűnik, de megfelelő támogatással Szabadkán is elérhetnék, hogy a repülőtér magasabb szinten működhessen, a turizmus, vagy a szerbiai és a külföldi vállalkozók szolgálatában.

Ivan Sarić Repülőklub
Ivan Sarić
Bojan Burger
Dr. Pásztor Bálint
Békova

Most

19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű