Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

151 éves a Népkör Magyar Művelődési Központ

2022.10.16
17:12
Forrás
Pannon RTV
Látványos csipkekiállítással, díjátadóval és közös táncelőadással ünnepelték a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ 151 éves fennállását.

Az érdeklődők a művelődési intézet tagjainak munkájába nyerhettek betekintést, akik közül többen elismerésben is részesültek.

Asztaldíszek, terítők, takarók, dekorációk, ékszerek és még sok más is készülhet csipkéből. Ezt a Népkör ünnepi csipkekiállításán is megtekinthették az érdeklődők, ahol az egyesület Díszítőművészeti Szakosztályának munkáit mutatták be.

Fenyvesi Margit, vezető, Díszítőművészeti Szakosztály, Népkör MMK: „Nálunk leginkább a horgolt csipkét ismeri mindenki, és azt tartjuk csipkének. Amit most tanultak a lányok, a ver tcsipke, amit a csipkék királynőjének neveznek. Mondtam is, hogy úgy viselkedik, mint egy királynő. Nehezen birkóztak meg vele a lányok.”

A Szakkör” elnevezésű programot a magyar Nemzeti Művelődési Intézet a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatának koordinálásával 2021-ben indították el.

Sarnyai Károly, a Szakkör program délvidéki koordinátora: „Folytatjuk a mintaprogramot, ez még nem a teljes kiteljesítése ennek a Szakkör programnak. Idén másik 4 új szakkört tudnak kipróbálni, mint a gyertyaöntést, a mézeskalács készítést, hímzést és a bútorfestést. Ez mind-mind érdekes dolog. Ezek a programok most kezdődnek és majd tavasszal zárulnak.”

Az ünnepségen az egyesület több kitartó és hűséges tagját is díjazták. Fa Dávid több mint tízéves népkörös táncos múltját is kiemelték, aki ma már a Róna táncegyüttes oszlopos tagja.

Fa Dávid, táncos, Róna táncegyüttes: „Kiskoromban kezdtem, része lett az életemnek a magyar kultúra és a társaság is, amit képviselünk. Nagyon jó hangulat van a próbákon is, a színpadon is.”

A 151 éves éves szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Délvidék legidősebb folyamatosan működő kulturális szervezete. Jelenleg mintegy 500 aktív tagja van, akik népművészeti-, képzőművészeti-, valamint gyermek-, és felnőtt színjátszó csoportokban tevékenykednek.

Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör MMK: „A Népkör Magyar Művelődési Központnak nagyon-nagyon szerteágazó a tevékenysége, maga a 151 év is árulkodhat erről. Jelen pillanatban, mint egy közösségi tér, közösségi ház különböző programokkal, rendezvényekkel, szakcsoportokkal tevékenykedünk a minden napokban a szabadkai és környékbeli polgárokkal.”

Az estet a Népkör MMK Népművészeti- és Színjátszó Szakosztályának közös műsorával zárták, a Visszatekintés – Bartók nyomában címmel. Az előadásban klasszikus és népzenei dallamok ötvöződtek Bartók 1906-os gyűjteményéből.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Népkör
Szabadka
csipke
Róna táncegyüttes
Sarnyai Károly
Bodrogi Hajnalka

Most

Népszerű