Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor/illusztráció

2 millió 252 ezer hektár erdő

2022.05.16
17:34
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiának mintegy 30,7 százaléka, azaz 2 millió 252 ezer hektár erdővel borított.

Világviszonylatban nem, de európai viszonylatban elmaradunk az átlagtól, ugyanis Európában 46 százalék az erdővel borított terület. A 2021-2035-re vonatkozó Területrendezési Terv szerint 2035 végére Szerbia területének legalább 41 százalékának kellene erdősítve lennie. A becslések szerint az állami erdőtalajoknál, a kedvezőtlen talajadottságok és termékenység miatt mintegy 80 ezer hektár áll kopaszon. Ez mellett pedig földterület egy meghatározott része a vadállatok legeltetésére szolgál. Az erdősítést tervszerűen és szükségszerűen végzik – közölték a Szerbia Erdői Közvállalatnál. Vajdaság területén kimondottan fontos lenne előtérbe helyezni az erdősítést. A felmérés alapján az elkövetkező időszakban évente 1000 és 2000 hektáron kell elvégezni ezeket a munkálatokat.

Szerbia
erdő

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.