Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

200 éves szőlőprés került Szabadkára

2018.01.22
16:17
2018.01.22
17:57
Forrás
Pannon RTV
Vince napi vesszővágást és bálványprés-avatást tartott a DiBonis borászat. A vendégek a csodájára járhattak a közel kétszáz éves gépnek, és ízletes ételeket és italokat is kóstolhattak.

Vince napja a borászok számára nagyon fontos dátum. Ugyanis a hiedelem szerint ezen a napon derül ki, hogy milyen termésre számíthatnak az adott évben. Ekkor végzik el a szőlészek a termésbecslő metszést.

Sinka Ferenc, borász: „A jelen pillanatban a helyzet a következő. Itt vagyunk egy olyan szőlőben ami tavaly elég szépen meg lett őrizve. Tehát a vesszők gyönyörű szépen beértek. Eddig fagykár nem volt. Mivel, hogy nem is volt nagyon nagy hideg.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A vesszővágáson az Arena Zabatkiensis Borlovagrend is részt vett.

Đorđe Dragojlović, alapítótag, Arena Zabatkiensis Borlovagrend: „Gyakorlatilag úgy tartották, hogy ezen a napon a természet megmutatja, hogy milyen lesz a bor abban az évben a termés és ad valami jelt arra, hogy mit lehet várni a szőlőtől. Milyen bor lehet abban az évben.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az ünnepségen felavatták azt a 19. században készült bálványprés is, amely a Dunakanyarból érkezett a borászathoz.

A bálványprés forradalmasította a borkészítést. Ugyanis a taposást felváltotta és így könnyebben ki tudták nyerni az értékes nedűt a szőlőszemekből. Ez a közel 200 éves építmény most itt foglalta el helyét Radanovácon, hogy ékkövét képezze a szőlészetnek.

Baranyi László, Kiskőrös, Magyarország: „Ezt a prést az édesanyámtól örököltük öcsémmel. A prés öt generációval ezelőtti nagyszülőktől származik. A prést Niber Henrik rendelte meg 1822-ben egy nagymarosi préskészítőtől. A prés azóta a család tulajdonában van és négy generáción át működött közel 150 évig folyamatosan használta a család.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Boni László nagy becsben tartja az értékes darabot és büszke arra, hogy a több száz éves prés tulajdonosa lehet.

Boni László, borász: „Majdnem két évig kerestem a helyét gyakorlatilag, hogy egy olyan helyen legyen ahol attraktív, látható. Köze van a tevékenységünkhöz a szőlőhöz a borhoz és hát végül itt találtam neki egy helyet. Itt egy tisztáson valójában.”

A népi mondás szerint ha csordul Vince, megtelik a pince. Ilyenkor a szőlőskertek szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Emellett ezen a napon a gazdáknak sok bort kellett inniuk, hogy bő legyen a termés.

DiBonis
Vince napja
bor
szőlő

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.