Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

200 éves szőlőprés került Szabadkára

2018.01.22
16:17
2018.01.22
17:57
Forrás
Pannon RTV
Vince napi vesszővágást és bálványprés-avatást tartott a DiBonis borászat. A vendégek a csodájára járhattak a közel kétszáz éves gépnek, és ízletes ételeket és italokat is kóstolhattak.

Vince napja a borászok számára nagyon fontos dátum. Ugyanis a hiedelem szerint ezen a napon derül ki, hogy milyen termésre számíthatnak az adott évben. Ekkor végzik el a szőlészek a termésbecslő metszést.

Sinka Ferenc, borász: „A jelen pillanatban a helyzet a következő. Itt vagyunk egy olyan szőlőben ami tavaly elég szépen meg lett őrizve. Tehát a vesszők gyönyörű szépen beértek. Eddig fagykár nem volt. Mivel, hogy nem is volt nagyon nagy hideg.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A vesszővágáson az Arena Zabatkiensis Borlovagrend is részt vett.

Đorđe Dragojlović, alapítótag, Arena Zabatkiensis Borlovagrend: „Gyakorlatilag úgy tartották, hogy ezen a napon a természet megmutatja, hogy milyen lesz a bor abban az évben a termés és ad valami jelt arra, hogy mit lehet várni a szőlőtől. Milyen bor lehet abban az évben.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az ünnepségen felavatták azt a 19. században készült bálványprés is, amely a Dunakanyarból érkezett a borászathoz.

A bálványprés forradalmasította a borkészítést. Ugyanis a taposást felváltotta és így könnyebben ki tudták nyerni az értékes nedűt a szőlőszemekből. Ez a közel 200 éves építmény most itt foglalta el helyét Radanovácon, hogy ékkövét képezze a szőlészetnek.

Baranyi László, Kiskőrös, Magyarország: „Ezt a prést az édesanyámtól örököltük öcsémmel. A prés öt generációval ezelőtti nagyszülőktől származik. A prést Niber Henrik rendelte meg 1822-ben egy nagymarosi préskészítőtől. A prés azóta a család tulajdonában van és négy generáción át működött közel 150 évig folyamatosan használta a család.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Boni László nagy becsben tartja az értékes darabot és büszke arra, hogy a több száz éves prés tulajdonosa lehet.

Boni László, borász: „Majdnem két évig kerestem a helyét gyakorlatilag, hogy egy olyan helyen legyen ahol attraktív, látható. Köze van a tevékenységünkhöz a szőlőhöz a borhoz és hát végül itt találtam neki egy helyet. Itt egy tisztáson valójában.”

A népi mondás szerint ha csordul Vince, megtelik a pince. Ilyenkor a szőlőskertek szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Emellett ezen a napon a gazdáknak sok bort kellett inniuk, hogy bő legyen a termés.

DiBonis
Vince napja
bor
szőlő

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.