Ugrás a tartalomra

2022 volt az eddigi legmelegebb év az Egyesült Királyságban

2023.01.07
16:16
Forrás
greendex.hu
A megfigyelések alapján egyértelmű, hogy az ember okozta globális felmelegedés már most hatással van az Egyesült Királyság éghajlatára.

A Met Office adatai szerint az átlaghőmérséklet először haladta meg a 10 Celsius-fokot. Az eredmények azt mutatták, hogy egy természetes éghajlaton a 10°C-os átlag regisztrálása körülbelül 500 évente egyszer fordulna elő, míg a jelenlegi éghajlatunkon ez akár három-négyévente egyszer is előfordulhat.

Ha a bolygó az évszázad végére 2,7°C-kal melegszik, akkor a 10°C-os átlaghőmérséklet majdnem minden évben előfordulhat majd.

Az, hogy az Egyesült Királyság most meghaladta a 10°C-os éves átlaghőmérsékletet, figyelemre méltó pillanat klimatológiai történelmünkben – mondta a Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központjának vezetője. Hozzátette, hogy ez nem meglepő, mivel a legmagasabb átlag-hőmérsékletű 10 év mindegyike 2003 óta történt. Számos európai nemzeti meteorológiai szolgálat most közzétette a 2022-es év hőmérsékleti adatait. Az biztos, hogy január és április kivételével az év minden hónapja melegebb volt a szokásosnál, az átlagos csapadékmennyiség pedig 25 százalékkal volt kevesebb.

klímaváltozás
Egyesült Királyság
globális felmelegedés

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.