Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

2021.02.27
15:28
2021.02.27
17:24
Forrás
Pannon RTV
A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.

Idén is megőrizték a leghosszabb kolbász Guiness-rekordját, sőt meg is toldották valamelyest, mint szokták évről-évre. 2037 méternyi kolbász tekeredett össze.

Ranislav Stankov, elnök, Kolbászfesztivál Egyesület: „Több mint két tonna hús fogyott el, húsz kilogramm édes paprika, öt kilogramm erős paprika, hat kilogramm bors, hat kilogramm fokhagyma, sóból 40 kiló. Ez a mi receptünk, amelyhez tartjuk magunkat, és a mi hagyományunk, tehát minden évben ugyanaz az íz és minőségi kolbász lesz.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A két kilométeres kolbászt humanitárius célokra szánják, és a rászorulókkal foglalkozó intézmények és szervezetek között osztják szét.

Radivoj Debeljački, polgármester, Szenttamás: „Több mint húsz címre fog eljutni a kolbász. Ezek természetesen a népkonyhák, amelyeket a Vajdasági Vöröskereszt választott ki, az idős otthonok, a gyermekfalu Kamenicán. Tehát igazán megpróbáltuk átfogni mindazokat az intézményeket és szervezeteket, amelyek tényleg gondoskodnak a leginkább rászoruló polgárokról Vajdaság területén.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Idén a kolbászkészítő versenyt is szerény keretek között rendezték meg. Tíz csapat mérte össze tudását és ízlését.

Miloš Petromarkov, zsűrielnök: „ Először a kolbász vizuális összképét nézzük, tehát hogy hideg vagy meleg füstön lett-e szárítva, milyen a színe, milyen a kolbász keménysége. Ezek az alapvető elemek, ami a kolbászt illeti. Utána megyünk tovább, felvágjuk a kolbászt átlósan, hogy megnézzük a mozaikot, hogy ne mondjam a kolbász keresztmetszetét. Megnézzük van-e elég zsírtartalma és egyéb alkotóeleme, ami látható.”

Előző években a település utcáin nem lehetett elférni a tömegtől. A járványügyi helyzet miatt most csak a világbajnok-kolbászt szállító traktor foglalta el az utat.

turiai kolbász
Turiai Kolbászfesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű