Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

35 éves a Cirkalom táncegyüttes

2022.02.13
11:21
2022.02.13
16:05
Forrás
Pannon RTV
A népzene és a néptánc kedvelői a Cirkalom Táncegyüttes ünnepi műsorát tekinthették meg szombat este.

A Cirkalom táncegyüttes fennállásának 35. évfordulója alkalmából jubileumi műsort szerveztek Topolyán. A kétszer negyven perces műsor szünetében a topolyai Csiripiszli Táncegyüttes és a csömöri Csicsörke Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, a Fokos és a Csalóka Zenekar közreműködésével.

Megtelt a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnoka Topolyán. A népzene és a néptánc kedvelői a Cirkalom Táncegyüttes ünnepi műsorát tekinthették meg szombat este. Merković Filip Temerinből érkezett. Izgatottan várta az előadást, hiszen nem csak topolyai, hanem Magyarországról érkezett barátai is felléptek.

„Számomra a mindenem a népzene, én is már nagyon régóta foglalkozom népzenével. Már gyerekkorom óta szinte, tehát nagyon sokat számít nekem.”

A két előadás közötti szünetben a topolyai Csiripiszli Táncegyüttes és a csömöri Csicsörke Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, a Fokos és a Csalóka Zenekar közreműködésével. Benei Rebeka 9 éve tagja a Csiripiszli Táncegyüttesnek és citerán is játszik. Megkérdeztük, mit adnak számára az ilyen fellépések.

Benei Rebeka: „Én imádom őket. Rengetegszer éreztem azt, hogy rosszul éreztem magam és valamim fájt és elment a tánccal, tehát tényleg csak jó tudok róla mondani.”

A rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt: „A Cirkalom Táncegyüttes vezetőinek, koreográfusainak, szakembereinek mindig fontos céljuk volt a Kárpát-medence tánchagyományainak felkutatása, bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kulturális örökségünkkel. Táncosai anyanyelvi szinten sajátítják el az egyes tájegységek táncait, énekeit. Gondoljunk csak Doroszló és az al-dunai székelyek színpadra újra álmodott táncaira. Lelkes, amatőr táncosok, akik fáradtságot nem ismerve, szabadidejüket áldozzák szívbéli céljaik megvalósítására.”

A kétszer negyven perces műsorokat korábban, a néptáncosok országos színpadára készítette a táncegyüttes. Savelin László, művészeti vezető elmondta, a járványhelyzet miatt régen volt már alkalom arra, hogy ekkora közönség előtt táncoljanak, ezért is készültek különös örömmel a jubileumi műsorra.

„Én már körülbelül harminc éve táncolok a Cirkalomban. Első körben maga a hangulat a társaság fogott meg. Utána természetes volt az, hogy megfogtak a gyönyörű viseletek, a gyönyörű lányok a gyönyörű viseletekben, az énekek, a táncok, az a hangulat, ami itt volt a csoport munkája közben és nem utolsó sorban a műsorok, az utazások. Most már el se tudnám képzelni, hogy nem ezt csinálom, amit.”

Nehéz lenne bármit is kiemelni a megszámlálhatatlan élmény és a sok elismerés közül - tette hozzá Savelin László. Ami talán a legfontosabb, hogy jelenleg is öt korosztályban folynak a foglalkozások Topolyán, körülbelül 150 táncosuk van az óvodásoktól a felnőttekig.

Cirkalom táncegyüttes
tánc
fellépés
Topolya

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű