Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

90 000 ember is meghalhat Európában a hőhullámok miatt

2022.11.12
12:48
Forrás
greendex.hu
Alkalmazkodási stratégiák nélkül és 3 Celsius-fokos növekedéssel számolva a század végére akár évente 90 000 ember is meghalhat Európában a hőhullámok miatt – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

A szervezet szerint 1,5 fokos emelkedés esetében ez a szám 30 000-re csökken.

Habár a Párizsi Megállapodás értelmében az országok vállalták, hogy a felmelegedést másfél Celsius-fokon tartják, ezt az ígéretet a jelenlegi kibocsátások mellett nem tudják teljesíteni. Az éghajlatváltozás súlyosbíthatja a legtöbb betegséget, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy elősegítheti akár a következő halálos járványt is.

Az ügynökség azt is közölte, hogy 1980 és 2020 között 129 000 ember halálát okozta a túlzottan magas hőmérséklet, ami feltehetőleg nőni fog a következő években az egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok miatt. A legnagyobb veszély a déli országokban élőket és az időseket fenyegeti.

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint idén eddig 15 000 ember hunyt el Európában a meleg időjárás miatt. Az idei nyár a legforróbb időszak volt, amit valaha feljegyeztek a kontinensen, ami a középkor óta nem látott aszályt okozott.

hőhullám
Európa
klímaváltozás

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.