Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Adventi koszorút készítettek az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban

2022.11.26
15:57
2022.11.26
18:23
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepi foglalkozás az újvidéki Dunastart Egyesület közreműködésével valósult meg.

Kicsik és nagyok szorgosan készítették az ádventi koszorúikat Újvidéken. Előkerültek a díszek, a gyertyák, minden ami a koszorúk készítéséhez szükséges.

Szlama Attila: „Drót, hogy ráerősítsem a gallyakat. Szalag és aranyszínű gyertya.”

A foglalkozás fő célja a hagyományápolás.

Skendžić Dóra: „Szeretjük, élvezzük. Most ezt a koszorút amit elkészítünk hazavisszük és minden vasárnap majd egy gyertyát meggyújtunk.”

A szervezők célja minden korosztályt megszólítani. Az idősebbek így átadhatják a fiataloknak a tapasztalataikat, tudásukat.

Szentmártoni Renáta, a Dunastart Egyesület alelnöke: „Vannak itt ovisok, iskolások, egyetemisták, nagymamák, nagyapák, szülők, mindenki egyformán. Az anyagokat a Dunastart Egyesület biztosítja, tehát nem kell semmit hozni. Minden van, választani lehet a díszekből, a gyertyákból, az ágakat, a koszorúkat, kicsiket, nagyokat.”

Az eseményt több mint fél évtizede rendszeresen megszervezik.

Király Károly, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnöke: „A kultúránk ápolása, a hagyományaink továbbvitele nagyon fontos része egy művelődési központnak. Ezért látjuk nagyon fontosnak azt, hogy a fiatalokat bekapcsoljuk ebbe a tevékenységbe, hogy megismerjék őseik hagyományát, magukévá tegyék és tovább tudják vinni majd a következő generációk számára is.”

A foglalkozás megszervezését az újvidéki önkormányzat is támogatta.

adventi koszorú
Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.