Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Afrikai hőhullám érkezett térségünkbe

2021.07.29
16:03
2021.07.29
17:42
Forrás
Pannon RTV
Az elkövetkező napokban pokoli hőségre kell számítanunk. A meteorológusok előrejelzése szerint kisebb lehűlés a hét végén várható, de ez sem tart túl sokáig. Lássuk, mi vár ránk az elkövetkező napokban.
Pannon RTV/Gál Hermina

Szerbiában figyelmeztetés van érvényben a rendkívül magas hőmérsékleti értékek miatt. Vörös riasztást Dél-Szerbiára, narancssárgát az ország középső, míg citromsárgát Vajdaság területére adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. 

Míg a hőmérséklet csütörtökön 31 és 34 fok között alakult, addig pénteken és szombaton 35 fok fölé is szökkenhet a hőmérő higanyszála. 

Pannon RTV/Gál Hermina

A nagyon meleg idő megterheli szervezetünket, mindenki másképpen védekezik a hőhullám idején. Strandolás, fagyizás és a hűvösre húzódás is a lehetséges módszere a kánikula átvészelésének.

Megkérdeztük a járókelőket, milyen praktikákat vetnek be kánikula idején.

„Elég rosszul viselem a meleget. Sok hideg vizet szoktam inni, meg üdítőket. Szoktam fürödni és szeretek biciklizni este, amikor hideg van, meg röplabdázni szeretek.”

„Mit szoktam csinálni? Tusolni. Kint van tusoló és ott. Úgyhogy nagyon bírom a meleget.”

„Elég jól viseljük klíma mellett.”

Pannon RTV/Gál Hermina

De vajon mikor jön a felfrissülés? A legtöbb embert a kánikula idején ez a kérdés foglalkoztatja. A 35 fok feletti csúcsok egészen vasárnapig kitartanak, ekkor csapadékosabbra fordul az időjárás. Számottevő lehűlés ugyan nem lesz, de valamelyest enyhül a trópusi hőség.

Kovács Géza klímakutató: „Szombat és vasárnap várható hevesebb zivatartevékenység. Inkább a délutáni és a késő esti órákra. Viszont a hőmérsékleti értékek továbbra is nagyon magasak lesznek.
Többnyire 35 fok felett lesznek azzal, hogy a felmelegedés csúcsa mégis vasárnap lesz a hidegfront előtt. Ami viszont jó hír, hétfőre teljes mértékben lehűl a levegő, tehát a hidegfront lehűlést hoz. A hőmérséklet visszaesik 30 fok közelébe.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A hétfő lesz egyébként a hét legkellemesebb napja, friss északnyugati szél fog fújni. A jövő hét derekán azonban ismét visszatér a nagy hőség és erősödik a felmelegedés. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között igen magas, ezért különösen figyeljünk bőrünk védelmére. Ha mégis napra kényszerülünk, akkor mindig legyen nálunk víz és fejfedő, és ha esetleg a kis kedvenceink is velünk tartanak, akkor figyeljünk arra, hogy az árnyékban sétáltassuk őket.

kánikula
időjárás

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.