Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Agyagégető katlankemence épül a bajsai tájház udvarán

2018-10-12
16:48
2018-10-12
22:06
Forrás
Pannon RTV
A vörös és fekete kerámia égetésére egyaránt alkalmas kemencének köszönve az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének nyári táboraiban a helyszínen kiégethetők lesznek a fazekasmunkák.

Emellett bárki használhatja, akit érdekel ez a mesterség. A kemenceépítést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata támogatja.

Sárból és téglából, hagyományos módszerekkel épül az égető kemence a bajsai Magyar Tájszoba és Alkotóház udvarán.

Ózsvár Péter kerámiaművész és ifjabb Ózsvár Péter, valamint helyi segítők keze munkáját dicséri a kemence, amelyen az utolsó símitásokat végzik: „Ez egy agyagégető katlankemence, ami ennek a vidéknek igazából a kemencéje, meg a szegénység kemencéje, mivel nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon kevés tüzelővel. Legalább két funkciót tud, tehát piros, vagyis oxidációs égetésre, vagy redukciós, azaz fekete égetésre is használható.”

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre már tizenöt éve szervez kézműves táborokat, melyekben a kihalófélben lévő mesterséget, a fazekasságot is népszerűsítik. Schramm Tibor palicsi fazekas hagyatékából vásároltak és ajándékba is kaptak korongokat, eszközöket.

Szuhankó Ruzsena, Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, Bajsa: „A táborban minden évben szokott lenni fazekasság, ezt a gyerekek nagyon nagyon szeretik, ezért nem szerettük volna abbahagyni. Voltak próbálkozások, Schramm Tibor után többen voltak már itt, de úgy gondoltuk, hogy ki kell alakítanunk Bajsán is, kell egy vagy két szakember, aki be tudja nekik mutatni.”

Az agyagégető katlankemencének köszönve a nyári táborokban készült kerámiákat ki is tudják majd égetni. A kezdeményezés mellett áll a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata.

Nádi Karolina, munkatárs, VMMI, Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata: „A nyári táborokban általában gondjuk van a kerámia kiégetésével, és ezt a gondot meséltem el Ózsvár Péternek, aki azonnal kitalálta, hogy építsünk itt egy kemencét, hiszen a környezetbe is beillik, és ezzel megoldódnának a tábori kerámiaégetési gondok is.”

A kemence megépítését követően lassú kiégetésre lesz szükség, de tavaszra már használatba vehetik úgy az egyesület, mint a fazekasság iránt érdeklődők. A bajsai a második ilyen típusú katlankemence, a temerini Tájházban található után.

Bajsa
tájház

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű