Ugrás a tartalomra

Ahova megérkezett, ott tombol a Ciara viharciklon (fotók,videók)

2020.02.10
13:00
2020.02.10
17:01
Forrás
Euronews
Legkevesebb öt halálos áldozatot követelt eddig az Európában tomboló Ciara nevű viharciklon. A ciklon már Magyarországot is elérte.

Két nő, egy anya és lánya Lengyelországban esett áldozatául a viharnak. Szlovéniában pedig egy férfi vesztette életét, amikor az autójára rádőlt egy fa a Dravograd-Maribor útvonalon. A magyarok által is lakott Lendva környékén is súlyos a helyzet, a térségben nagyjából 3 ezer háztartás van áram nélkül. A szél sebessége a 100 kilométer per órát is meghaladja. A svédországi Svenljunga községben pedig még vasárnap borult fel egy csónak két horgásszal, az egyiküket megtalálták holtan, a társát még keresik.

Magyarországot is elérte a Ciara nevű ciklon, Sopronban már több mint 100 kilométer/órás sebességgel fúj a szél. Egyelőre jellemzően a Dunántúlon, de már most is sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője elmondta, mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták. Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét - tette hozzá. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 kilométer/órát. A zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A viharciklon meleg-, majd hidegfrontja hétfőn is Szerbiát is eléri. A front érkeztével erős szél, eső, zápor, néhol zivatar is várható.

Európában óránkénti 130 kilométeres sebességgel és szakadó esővel tombol a Ciara nevű viharciklon. Az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európa több országában áradások alakultak ki, a vihar fákat csavart ki, villanyvezetékeket rongált meg és a közlekedést is megbénította. Skóciában már sérültjei is vannak az ítéletidőnek. A front hétfő reggel érkezett Németországba, ahol több tízezer háztartás maradt áram nélkül. A kidőlő fák miatt közlekedési fennakadások alakultak ki, a lehulló tetőcserepek sérüléseket okoztak, több embert súlyos állapotban szállítottak kórházba. A légitársaságok több járatot is töröltek.

Németországban is közlekedési fennakadásokat és károkat okozott a viharfront, amely orkánerejű széllökésekkel vonul át az ország felett. A front hétfő reggel érkezett Bajorország tartomány térségébe, ahol több tízezer háztartás áram nélkül maradt és sok helyen megbénult a közlekedés. A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították. A fennakadások és a vihar jelentette veszélyek miatt tanítási szünetet rendeltek el a bajorországi iskolákban. A Sabine elnevezésű - Európában máshol Ciara néven regisztrált - vihar fákat csavart ki, tetőszerkezeteket rongált meg, elektromos vezetékeket szakított le. A kidőlő fák, lehulló tetőcserepek sérüléseket is okoztak, legalább két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Csehországban mintegy százezer háztartás maradt áram nélkül az országon átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében. Számos helyen, főleg a cseh-német határon, a kitört fák miatt leállt a vasúti forgalom. A kidőlt fák több városban a parkoló gépkocsikra estek, a vihar néhány épület tetőszerkezetét is megrongálta. A vihar miatt az országban a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.
A viharciklon meleg-, majd hidegfrontja ma várhatóan Szerbiát és Magyarországot is eléri. A front érkeztével erős szél, eső, néhol zivatar is várható. Magyarországon több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fontos, hogy készüljünk fel, és védekezzünk az erős széllökések ellen. Zárjuk be a nyílászárókat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, ne hagyjuk felügyelet nélkül a betegeket és a gyerekeket, valamint ne tartózkodjunk a szabadban. Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a vihar, keressük a védett helyeket, kerüljük a fákat. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Amennyiben tehetjük, ne induljunk útnak, mert a járművekből csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek, valamint ne közelítsük meg a leszakadt vezetékeket. Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőszolgálatokat.

Ciara
viharciklon
eső
szél
sérült
Csehország
Németország

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.