Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ajvárkészítésben versengtek Velebiten

2019-09-15
14:14
2019-09-15
18:18
Forrás
Pannon RTV
Újra Ajvár-bajvívó bajnokságot tartott Velebiten, immár hatodszor. Magyarkanizsa községből 15 csapat döntött úgy, hogy megpróbálja elkészíteni a legjobb ajvárt.

Szorgos kezek, rengeteg paprika, de főként a jókedv jellemezte a Velebiten megtartott Ajvár-bajvívó területi bajnokságát. Az Ajvárkirálynők csapata fiatal lányokból állt, Harmat Barbara szerint a nagymama receptjét használták fel az ajvárkészítés során: „Hasonlóan készítjük mi mint ők. A hozzávalókat meg a fortélyokat megkérdezgettük tőlük, és ezek alapján megpróbáljuk mi is elkészíteni.”

A csapatok zöme Magyarkanizsa községből érkezett, de Törökkanizsáról, Zentáról és Adáról is jöttek versenyzők. Fejes Béláék csapata először próbálta ki magát az ajvárfőzés terén: „Nagy szakács nem vagyok őszintén szólva. Csak azt tudom, amit öreganyáinktól láttunk, hallottunk, hogy sütik, jól megtisztítják a paprikát, majd azután ledarálják, és akkor az igazi sült aromájú a paprika.”

Idén a rendezvénykaraván több mint 30 helyre látogat el. Az a cél, hogy idén is megtalálják Szerbia ajvárbajnokát.

Liljana Vukotić, szervező, Ajvár-bajvívó verseny: „Ma Velebiten választjuk ki a legjobbat, aki Velebitet, illetve Magyarkanizsa községet képviselheti a nagy fináléban, amelyet október 12-én tartunk, ezúttal Belgrádban. Erre több mint 30 városból érkeznek egész Szerbia területéről, ahány helyet valójában is bejártunk ebben a szezonban.”

A szervező hozzátette, az elmúlt öt évben a verseny alkalmával több mint 600 ezer paprika került feldolgozásra, az idei évben pedig több mint 200 ezer.

Velebit
Ajvár
Ajvár-bajvívó bajnokság
Liljana Vukotić

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.