Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Alig vártuk a nyarat, már csak túl kell élni

2021.06.19
15:40
2021.06.19
16:40
Forrás
Pannon RTV
Afrikai hőhullám érkezett térségünkbe - ez azt jelenti, hogy kánikulára van kilátás több napon keresztül - tájékoztat a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

Egyes helyeken 37 fok közelébe is emelkedhet a hőmérő higanyszála. A legmelegebb a jövő hét második felében lesz, szóval ezek a mostani értékek még csak bemelegítésnek számítanak. Az éjszakák is igencsak melegek lesznek, nem csökken majd 20 fok alá a hőmérséklet. Kisebb lehűlés jövő hét pénteken várható. Akkor sem kell jégkorszakra számítani, mindössze 5-6 fokkal csökken a hőmérséklet. Egy szó mint száz, előttünk van az idei nyár első nagyobb hőhulláma.

Pannon RTV

Délután 1 órakor a hőmérő higanyszála már elérte a 31 fokot. Aki csak teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, vagy csobbanjon egyet a medencében. A legmelegebb órákban ajánlatos kerülni a megterhelő fizikai munkát. Emellett nagyon fontos odafigyelni a folyamatos folyadékbevitelre is.

Pannon RTV

A 30 fok feletti hőmérsékletek egészen a jövő hét közepéig eltartanak. Az előrejelzések szerint csütörtökön lesz a legmelegebb, ekkora akár 37-38 fok is lehet, tehát igazi trópusi időjárásra kell számítani. De vajon mikor lesz lehűlés?

Kovács Géza, klímakutató: „Péntek délután, este elér bennünket egy nedvesebb légtömeg is. Akkor olyan 5-6 fokos lehűlésre van kilátás. Azonban nem tart ez sokáig, ez az átmeneti felfrissülés, ugyanis már a hétvégén, a következő héten ismét jönnek a 30 fok feletti hőmérsékletek. Azt lehet mondani, hogy egyelőre nincs jele a komolyabb lehűlésnek, az elkövetkező tíz napban nem várható.”

A klímakutató hozzátette, inkább a kora reggeli órákban induljunk útnak, 8-9 óra körül intézzük ügyeinket, hiszen akkor még nincs túl meleg.

Pannon RTV

A meleg időjárás nemcsak az emberek szervezetét terheli meg, a házi kedvencek is nehezen vészelik át ezt az időszakot. Fontos rájuk is odafigyelni, naponta többször kell friss vizet adni nekik - hangsúlyozta dr. Tóth Sóti Zsuzsanna állatorvos: „Oda kell figyelni arra, hogy ne etessük őket a nagy melegben, csak este, amikor már lehűl a levegő. A séták, a játékok, az aktív futás sem a nagy melegekben történjen, ha mégis muszáj utaznunk kedvencükkel, vagy játszanunk, mindig vigyünk friss vizet magunkkal. Nagyon fontos, hogy autóban őket sohasem hagyjuk egyedül, még lehúzott ablaknál sem, mert az ő hőleadásuk más, mint a miénk, és felhevülhetnek és lehetnek súlyos következményei is a dolgoknak.”

A nagy hőség egyébként még az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan.

időjárás-előrejelzés
időjárás

Most

12:55, Frissítve: 13:45

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.
11:49, Frissítve: 11:55

A járvány miatt veszélyben az olimpia

Tokióban a hétnapos átlag közel 50 százalékkal nagyobb az előző heti számnál. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a japán fővárosban kritikus koronavírushelyzet alakulhat ki.

Népszerű