Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pixabay/Dieter Robbins

Alszik eleget? Ez történik, ha nem...

2019.10.10
22:40
2019.10.10
23:20
Forrás
nlc.hu
Napi 6-8 óra nyugodt alvás. Ez az orvosok szerint az egészség egyik legfőbb záloga. De valljuk be, a mennyiség és a minőség betartása sem egyszerű.

IDŐBEN AZ ÁGYBA
Egy kemény munkanap után alig várjuk, hogy végre ágyba kerüljünk, utána meg hiába forgolódunk, sehogy sem tudunk elaludni. Ha ismerős a helyzet, nem árt megvizsgálni a lefekvés körülményeit. Gyakori hiba például, hogy az ágyba is magunkkal visszük a telefonunkat. Aztán elalvás előtt még egyszer végigpörgetjük a hírfolyamot, elolvasunk egy-két cikket, kommentelünk egy utolsót. Ne csodálkozzunk, ha ezek az ingerek még hosszú ideig cikáznak a fejünkben. Fontos a napi rutin kialakítása, feküdjünk le mindig nagyjából egy időben. Az elalvás előtti 1-2 órában pedig csendesedjünk le: ne tévézzünk, helyette olvassunk (lehetőleg ne véres krimit) vagy hallgassunk nyugtató zenét, beszélgessünk könnyed témákról. Természetesen a zsíros, fűszeres ételeket messziről kerüljük az esti órákban.

Illusztráció: Pixabay/congerdesign

MIT OKOZ A RENDSZERTELEN ALVÁS?
Mára bizonyított tény, hogy a kevés és a rendszertelen alvás növeli a betegségek kialakulásának kockázatát, és ha nem alszunk eleget, a ráncok is hamarabb megjelennek az arcunkon. A munkahelyünkön nem tudunk koncentrálni, a stresszes helyzetek hamarabb kifognak rajtunk, és a problémamegoldó képességünk is csökken – egyszerűen nem pörög úgy az agyunk, mint ha kipihentük volna magunkat. A dekoncentráció miatt romlik a teljesítményünk, nincs annyi türelmünk, és a kreativitásunk is cserben hagy. A reakcióidőnk csökken, ami a közlekedésben sem szerencsés. Ha kialvatlanok vagyunk, feszültek és ingerültek leszünk, ami rányomja a bélyegét a kommunikációnkra, nehezebben értjük meg a másikat, és mi is nehezebben fejezzük ki magunkat.

Illusztráció: Pixabay/JayMantri

KÖVÉREBB AKI KEVESEBBET ALSZIK?
Bár az alvás alatt szinte meg sem mozdulunk, a kevés alvás jobban kedvez a zsírpárnák kialakulásának. Ennek magyarázata, hogy fáradtan több cukrot és szénhidrátot kívánunk, vagyis, ha nem vagyunk kipihentek, csökken az esély arra, hogy egészséges ételeket együnk.

MÉG NÉHÁNY TIPP A JÓ ALVÁSHOZ:
- tüntessük el a hálószobából az elektronikus eszközöket - vagy legalább áramtalanítsuk ezeket
- legyen rend az ágyunk körül - a rendetlenség frusztráló lehet
- az ágynemű legyen tiszta, kellemes illatú, jó tapintású
- válasszunk megfelelő matracot és párnát - mindegy, hogy kemény vagy puha, a lényeg, hogy kényelmesnek érezzük

alvás
alváshiány

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.