Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Aratóverseny Muzslyán

2021.07.03
14:32
2021.07.03
17:52
Forrás
Pannon RTV
A földműves legnehezebb, egyben legkedveltebb munkája.

Lendületet vett a búza aratása a bánáti földeken is. Közben újra megrendezésre kerülnek a hagyományos aratóünnepségek is. Az egyik első ilyen rendezvényt ma tartották meg a muzslyai réten, ahol tizennyolc csapat mutatta be a hagyományos aratást, köztük voltak a magyarországi Szarvas és a romániai Ótelek képviselői is.

A rendezvénynek elsősorban bemutató jellege van. Megmutatni a kézi kaszálás fortélyait régi szerszámokkal, meg persze a hagyományos reggelit, ami nélkül nem lehetett ezt a nehéz munkát elvégezni.

Dobó Ibolya: „Mi igyekeztünk bemutatni mindent. Gondolom ez nem így volt valamikor, hogy mindennap ennyi mindent hoztak. Mi most igyekeztünk mindent egybe bemutatni, hogy lássák, hogy hogyan is nézett ki a reggeli valamikor.”

A rendezvényt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője nyitotta meg.

„ Az aratás az mindig ünnep. Most különösen. Nem csak a kemény munka és a jó Isten áldásával megtermelt termény ünnepe ez, hanem a közösség ünnepe. Hosszú idő után tudunk így együtt lenni. Hatalmas dolog, hogy ennyi csapat összejött. A közösség erejét dicséri. A muzslyai közösség egy erős közösség, nemrégen megmutatta az erejét.”

A dél-bánátiak rendszeres részvevői a muzslyai aratóversenynek. Az idén is előkerültek a régi szerszámok.

Molnár István, Székelykeve: „Aki szerette, tudta ezt a munkát, mindig fel lehet újítani. A fiatalság ezt nem nagyon ápolja, pedig ez a tradíció nagyon szép. Mindent, az egész évi boldogságot, az ember ilyenkor teremti meg a házra és az életre. Búzából lesz a liszt, az már az élet.”

A rendezvény célja az, hogy a fiatal korosztállyal megismertessék, hogyan zajlott és mit jelentett őseink számára az aratás – emelte ki a múzslyai Dobó József. Kifejtette: „A cél, hogy a kenyérgabona betakarítását valamiképpen megörökítsük, a fiatal korosztálynak átadjuk, olyan módon, amint ezt 100-150 éve, de még mondhatjuk, hogy ötven évvel ezelőtt is gyakorolták, csinálták. A földműves, parasztembernek ez volt az egyik legnehezebb, de ugyanakkor legkedveltebb munkája.”

Közép-Bánátban az idén 55 ezer hektáron vetettek búzát, a muzslyai réten pedig mintegy 1200 hektáron termesztettek kenyérgabonát. Az első eredmények alapján közepes hozamokra számítanak.

Muzslya
aratóverseny
Juhász Bálint

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.