Ugrás a tartalomra
Pixabay / congerdesign

Arra kérik a hobbikertészeket, hogy “hagyják pihenni” a fűnyírót

2023.05.23
21:48
2023.05.23
21:56
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
Vágatlan május challenge a beporzókért.

Ha ritkábban nyírjuk a füvet, segíthetünk a beporzóknak - hívják fel a figyelmet a környezetvédők. A gyakori fűnyírás nem tesz jót a kertben lakó állatoknak. A természet iránt felelősséget érző kertbarátokat szólította meg a “Vágatlan május challenge” akciója. Az erre a hónapra meghirdetett, de tavasztól őszig aktuális kampány arra kéri a hobbikertészeket, hogy “hagyják pihenni” a fűnyírót.

A kezdeményezők szerint számos oka van az akció létjogosultságának, többek között:
- most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára
- a beporzók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, valamint elhagyjuk a vegyszerek használatát, akkor ez megállítható
- a biodiverzitás az élet alapja, minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának
- a magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is, nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki és, több szén-dioxidot nyel el mint az 5 centiméternél rövidebb.
- a természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre akikre nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.
Már az is izgalmas lehet, ha csak a fűnek egy részét nem nyírjuk le, vagy utakat vágunk bele.

A virágjárók azoknak a rovaroknak a találó elnevezése, amelyek virágokat poroznak be, ilyenek a méhek, darazsak, legyek vagy akár a lepkék. Az egész világon drasztikusan megfogyatkozott a számuk, ez a mezőgazdaság mellett a táplálékláncban is komoly gondot okozhat. A természetvédők szerint azért kell első lépésben növényeket ültetni, hogy segítsük a virágjárók túlélését. Építhetünk számukra akár rovarhoteleket is, amiben menedéket találnak. A hasznos kis rovaroknak a méhlegelőkön virágzó vadnövényekkel, réti növénytársulásokkal kedvezhetünk, a helyi klímára jellemző flóraelemek, a pompás vadvirágok segíthetik az életben maradásukat.

fűnyírás

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.