Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Árvácskák tízezreivel szépítik Törökbecsét

2020.10.28
08:38
2020.10.28
08:46
Forrás
Pannon RTV
Törökbecsén 30 000 árvácskával díszítik a település virágágyásait. A környezetbarát akciót több éve a helyi Komunalac Közvállalat végzi.

Tizennégy éve annak, hogy egész évben virágok ezrei lepik el a zöld területeket, kilenc éve, hogy ősszel is ültetnek. Az akciót az elmúlt napokban kezdték meg, amire a helyiek is felfigyeltek.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Törökbecsén már több éve, hogy nem csak tavasszal és nyáron szépek a virágok, hanem egész éven át. Tavasszal és nyáron virágosak voltak, s azok most kikerülnek. Helyükbe lehelyezték az árvácskákat. Itt a központban a régi mozi előtti emlékműhöz, de kerültek árvácskák a sétatérre is. Az árvácskák virágzó kis növények, amelyek vigasztaló kis növények. Mindamellett, hogy jön az ősz, a tél, ne legyen kopárság, s valóban olyan öröm látni őket - véli a nyugalmazott Ződi Piroska, aki ha csak teheti, aranykorú társaival együtt egy nagy körsétát tesz a település központjában. Piroska néni azt mondja, hogy szép környezetben valahogy az ember másként érzi magát.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Így van ezzel Babó Ilona is: Igen, nagyon szeretem a virágokat, s ez már évek óta így van. Ültettek a szálloda előtt, egyedül még a kínai bevásárlóközpont előtt nincsen, de majd azt is beültetik biztos. Mi idősebbek, sőt fiatalabbak is szeretik a szépet, s remélem, hogy sokáig így marad. Mi idősebbek különösen gyönyörködünk, mert ha ráérünk, eljövünk, sétálunk egyet, friss levegőt szívunk.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az árvácska palántákat a helyi Komunalac Közvállalat udvarában lévő fóliákban nevelték - jegyezte meg Molnár Erika, aki a közvállalat alkalmazottjaként hat éve ezt a feladatkört végzi. Az ültetést október 20-án kezdtük meg- fűzte hozzá: Előkészítettük az árvácskákat a melegágyban. Kiszedtük a begóniákat, melyek még szépek voltak, de az árvácskák ideje érkezett el. Először is elvetettük az árvácskákat, megvártuk, hogy 1.5 cm-esek legyenek, s átültettük őket műanyagcsészékbe. Ezt a munkát hatan végezzük. Ültetünk a szállodánál, a mozinál, s a községhez tartozó többi faluban is. Az árvácskákat 15-től 20 cm távolságban ültetjük, s a sorokat madzaggal jelöljük ki. Vannak lilák, fehérek, sárgák, tarkák, játszunk a színekkel, melyek keverednek, s ez olyan mint egy szőnyeg.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az árvácskák ültetését három éve bővítették a községhez tartozó Beodra-Karlovára, Kumánra, valamint Bocsárra is - jegyezte meg Sofija Blažin, a Komunalac Közvállalat kertészmérnöke. Hozzáfűzte, legtöbb palánta azonban mégis Törökbecsét díszíti: Az árvácskák a települések virágágyásaiba kerülnek. A kertecskékből, zöld övezetekből Törökbecsén van a legtöbb, azonban nem feledkezünk meg a községhez tartozó bocsári központról sem, Beodra-Karlováról, ahol a parkban, a körforgalomnál ültetünk, ugyanakkor Kumánról sem, hiszen az árvácskák ott is a tél folyamán ékesítik majd a központban lévő szobor környékét, a buszmegállót, a közintézmények kertjeit. Idén a 30 000 árvácskából 18 000 a törökbecsei, 4000 a kumáni, 6000 a Beodra-Karlova-i, valamint 2000 a bocsári kertekbe kerül majd. Az árvácskákat legjobb ősszel ültetni, mivel ilyenkor a palánták még zsengék, gyengédek, a tél folyamán viszont megerősödnek. A magot augusztusban vetettük el, melyet 1000 darabos csomagolásban 1500 dinárért vásároltunk. Összesen 40 csomagot vettünk, melynek befektetési összköltsége 60 000 dinár. A növényeket a vállalatunk fóliasátraiban neveltünk ki, azzal a céllal, hogy jövedelmezően gazdálkodjunk. A virágok nem fagynak el, ezért is döntünk ez a fajta mellett. Június 1-jén azonban kiszedjük őket és helyükbe más dísznövényeket ültetünk. Törökbecsét illetően árvácskákat ültetünk a szálloda, a mozi épülete előtti kertecskébe, a Tisza- sétányra, az Egészségház közterületére, a körforgalomnál, valamint a falu központjában lévő kínai bevásárlóközpontot övező 400 négyzetméteres ágyásba. Ide a földbe mintegy 4000 növény kerül majd. Az akcióval egy kicsit késni fogunk, mivel tervbe vették az optikai kábel talajba helyezését. Ami viszont az ültetést illeti, szőnyegszerű területeket alakítunk ki, ami azt jelenti, hogy a citromsárga, lila, narancssárga, fehér árvácskák sorokban kerülnek a földbe, amely egy színes, tarka festmény látványát tükrözi. Idén mindannyian a járvánnyal szembesültünk, azonban reméljük, hogy az akciónknak köszönhetően a kisvárosunk szebb lesz, s hogy a község lakói a színes virágokban tündöklő kertecskék övezetében elfeledik a gondokat, bajokat.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A tervek szerint Törökbecse községben az árvácskák ültetésének akcióját november közepéig befejezik.

Törökbecse
Árvácska
virágültetés

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.