Ugrás a tartalomra
Elpusztult réti sas
Karáth Imre

Az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban

2018-01-12
08:35
2018-01-12
08:57
Forrás
Pannon RTV
Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát növényvédő gombaölő szerrel történt valószínűleg az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban.

Nem az Ausztriából érkezett védett fiatal parlagi sas volt az egyetlen áldozata a Szilágyi határában történt mérgezésnek. Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát peszticiddel történt valószínűleg a tömeges vadállatmérgezés - állapították meg tegnap a Tartományi Környezetvédelmi Intézet szakemberei.

A szakemberek és a rendőrök a helyszínelés során Magyarországról érkezett kutató kutyák segítségével vizsgálták a tömeges pusztulást. Szilágyi határában ugyanis még nyolc helyen találtak elhullott állatokat, köztük kutyákat, macskákat, illetve sakálokat, rókákat, egerészölyveket és szarkákat. Ahogyan azt Marko Tucakov, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet ornitológusa a Szabadkai Magyar Rádiónak elmondta, ez a legtömegesebb mérgezés, amely valaha is történt Vajdaság területén. Az elhullott állatok maradványait Újvidékre szállították további vizsgálatok céljából. A szakemberek szerint a súlyos mérgezés - a talajvíz magas állása miatt - a környéken lakó emberek egészségét is veszélyezteti. Az már bizonyos, hogy a Tartományi Környezetvédelmi Intézet bűncselekmény miatt tesz feljelentést az illetékes ügyészségnél.

Vajdaság
mérgezés
karbofurán
peszticid
vadállat
Szilágyi

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.

A boldogító igen

Ürményi Róbert, a Pannon RTV zentai stábjának munkatársa ma örök hűséget fogadott párjának, Szabó Rékának.