Ugrás a tartalomra
Elpusztult réti sas
Karáth Imre

Az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban

2018-01-12
08:35
2018-01-12
08:57
Forrás
Pannon RTV
Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát növényvédő gombaölő szerrel történt valószínűleg az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban.

Nem az Ausztriából érkezett védett fiatal parlagi sas volt az egyetlen áldozata a Szilágyi határában történt mérgezésnek. Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát peszticiddel történt valószínűleg a tömeges vadállatmérgezés - állapították meg tegnap a Tartományi Környezetvédelmi Intézet szakemberei.

A szakemberek és a rendőrök a helyszínelés során Magyarországról érkezett kutató kutyák segítségével vizsgálták a tömeges pusztulást. Szilágyi határában ugyanis még nyolc helyen találtak elhullott állatokat, köztük kutyákat, macskákat, illetve sakálokat, rókákat, egerészölyveket és szarkákat. Ahogyan azt Marko Tucakov, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet ornitológusa a Szabadkai Magyar Rádiónak elmondta, ez a legtömegesebb mérgezés, amely valaha is történt Vajdaság területén. Az elhullott állatok maradványait Újvidékre szállították további vizsgálatok céljából. A szakemberek szerint a súlyos mérgezés - a talajvíz magas állása miatt - a környéken lakó emberek egészségét is veszélyezteti. Az már bizonyos, hogy a Tartományi Környezetvédelmi Intézet bűncselekmény miatt tesz feljelentést az illetékes ügyészségnél.

Vajdaság
mérgezés
karbofurán
peszticid
vadállat
Szilágyi

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.