Ugrás a tartalomra
Elpusztult réti sas
Karáth Imre

Az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban

2018-01-12
08:35
2018-01-12
08:57
Forrás
Pannon RTV
Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát növényvédő gombaölő szerrel történt valószínűleg az eddigi legtömegesebb vadállatmérgezés Vajdaságban.

Nem az Ausztriából érkezett védett fiatal parlagi sas volt az egyetlen áldozata a Szilágyi határában történt mérgezésnek. Egy, a Szerbiában betiltott szerrel, karbofuránnal, az egyik legmérgezőbb karbamát peszticiddel történt valószínűleg a tömeges vadállatmérgezés - állapították meg tegnap a Tartományi Környezetvédelmi Intézet szakemberei.

A szakemberek és a rendőrök a helyszínelés során Magyarországról érkezett kutató kutyák segítségével vizsgálták a tömeges pusztulást. Szilágyi határában ugyanis még nyolc helyen találtak elhullott állatokat, köztük kutyákat, macskákat, illetve sakálokat, rókákat, egerészölyveket és szarkákat. Ahogyan azt Marko Tucakov, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet ornitológusa a Szabadkai Magyar Rádiónak elmondta, ez a legtömegesebb mérgezés, amely valaha is történt Vajdaság területén. Az elhullott állatok maradványait Újvidékre szállították további vizsgálatok céljából. A szakemberek szerint a súlyos mérgezés - a talajvíz magas állása miatt - a környéken lakó emberek egészségét is veszélyezteti. Az már bizonyos, hogy a Tartományi Környezetvédelmi Intézet bűncselekmény miatt tesz feljelentést az illetékes ügyészségnél.

Vajdaság
mérgezés
karbofurán
peszticid
vadállat
Szilágyi

Most

08:12, Frissítve: 09:23

A Biológia Éjszakája

A nyílt nap fő témája az érdekes tudományok megismertetése, a természet szépségének bemutatása és a környezetvédelem fontossága volt.
22:29, Frissítve: 07:09

Zomborban vendégszerepelt az Ötösfogat

A bezdáni, nemesmiliticsi, bácsgyulafalvi, csonoplyai és zombori amatőr egyesületek színjátszói, szavalói, énekesei és táncosai minden évben elkészítik saját műsorukat.
21:53, Frissítve: 22:01

Halálos tüntetés a Gázai-övezetben

Négy palesztint agyonlőttek, közel százat pedig megsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet határánál sorozatban negyedik erőszakos tüntetéseken - írják a Jediót Ahronót újság honlapján.

Népszerű

Evelin kimondj az igent

A boldogító igen

Kimondta a boldogító igent Garai Róbertnek a Pannon RTV archiváló munkatársa, Horváth Evelin.