Ugrás a tartalomra
euparl.eu

Az egyszer használatos műanyag végnapjai az EU-ban

2021.07.01
12:23
2021.07.01
12:39
Forrás
Pannon RTV
Életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat betiltó uniós rendelet.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl tilos forgalomba hozni műanyagból készült fültisztító pálcikát, evőeszközt, tányért, szívószálat, italkeverő és léggömbpálcikát, illetve expandált polisztirolból készült ételtároló edényeket, tárolófedőket. A rendelet kiterjed a könnyű műanyagzacskók forgalomba hozatalára is. A korlátozás az újabb készletek beszerzésére vonatkozik, vagyis a meglévők még kiárusíthatók. A rendelet célja a környezetbe kikerülő műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. A betiltott egyszer használatos termékeknek egyébként van fenntartható alternatívája is, hiszen például fültisztító pálcika is készülhet fából vagy papírból, szívószál pedig akár fémből is.

euparl.eu

MŰANYAGOK AZ EMBERI SZERVEZETBEN

A WWF kutatása szerint hetente körülbelül 5 gramm mikroműanyagot viszünk be szervezetünkbe, ez egy bankkártya súlyának felel meg. A műanyag az elfogyasztott ételek és italok által kerül a testünkbe. A szennyezésnek leginkább a tüdőnk, májunk, vesénk és epénk látja a kárát, ezek szűrik és gyűjtik össze ezeket a részecskéket. A jelenség hosszú távú káros hatását már kimutatták az állatvilágban: terméketlenséget, gyulladást és rákot is okozott a szervezetbe kerülő műanyag.

euparl.eu

MŰANYAGOK A TENGEREKBEN

Ma már közismert becslés, hogy 2050-re az óceánokban több műanyag lehet, mint hal. A műanyag nemcsak a partokat szennyezi, a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes: a nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyag részecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében, és a műanyagban lévő kémiai anyagok káros hatással lehetnek rájuk.

euparl.eu

FENNTARTHATÓ ALTERNATÍVÁK

műanyag fültisztító pálcika - papírból vagy fából készült fültisztító pálcika, illetve annak teljes mellőzése. A szakorvosok szerint a fül tisztításához a speciális készítmények, olajok alkalmazása a legmegfelelőbb.
műanyag evőeszköz - fából vagy fémből készül eszközök, melyeket egy szalvétába vagy textiltasakba csomagolva bárhová magunkkal vihetünk.
műanyagtányér - elmosható, többször is felhasználható változatok, textilszalvéták
szívószál - mosható, fémből készült szívószál, vagy annak teljes mellőzése
italkeverő pálcika - kanál vagy pálcika fémből, fából, papírból
polisztirol ételtárolók - saját, elmosható műanyagdobozok, üvegtégelyek, fémdobozok, ételtároló tasakok, textilszalvéták
műanyagzacskók - szatyor, kosár, hátizsák

A korlátozás hatályba lépésével szakértők szerint egyre nagyobb lesz a kereslet az alternatív megoldásokra, így ezeknek a termékeknek várhatóan csökkenni fog az ára. Emellett az élet más területeire is kiterjedhet fokozatosan a környezettudatos szemlélet. Ugyancsak szakértői vélemény szerint a következő lépés a szépségipar "zöldülése" lehet, - a műanyagcsomagolás-mentes szappanok máris reneszánszukat élik. A textilipar is beállhat a sorba - a fast fashion, vagyis az olcsó, silány minőségű, tömeggyártott ruhadarabok jelenleg a Föld egyik legnagyobb károsítói.

TÉNYEK A MŰANYAGRÓL (Az Index gyűjtése)

- Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, ennek jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag.
- Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kilogramm hulladék jut egy főre évente, aminek mindössze 27,5 százalékát dolgozzák fel újra.
- Világszinten a műanyaghulladék mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben az összes többi hulladékhoz képest.
- PET-palackokból és műanyag zacskókból percenként egymillió darabot használunk világszerte, egy műanyag zacskó legtöbbször már 25 perc után a kukában landol.
- A PET-palackok mindössze egyharmadát hasznosítják újra, a többi a szeméttelepeken vagy a természetben végzi, ahol a lebomlási idő akár 450 évig is eltarthat.

műanyag
egyszer használatos
Európai Unió
szívószál
fültisztító pálca
pohár
kávéspohár

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.