Ugrás a tartalomra
Pixabay/Olga1205/Illusztráció

Az ENSZ szerint a fosszilis energiatermelési tervek összeegyeztethetetlenek a klímacélokkal

2021.10.21
11:29
Forrás
elobolygonk.hu
A 2015-ös párizsi klímamegállapodás értelmében 2, de inkább 1,5 Celsius-fokban kell maximálni a Föld éghajlatának felmelegedését, és ennek egyik legfontosabb módja a fosszilis energiahordozók felhasználásának kivezetése.

A világ kormányainak tervei azonban veszélyes eltérést mutatnak ettől – figyelmeztetett jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja. A jelentés fő szerzője arra figyelmeztet, hogy a világ országai ennek ellenére a földgáz és a kőolaj felhasználásának növelését tervezik, és csak a szénfelhasználást tervezik csökkenteni szerény mértékben. Ennek következményeképpen 2030-ra a szén esetében 240 százalék, a kőolajnál 57 százalék, a földgáznál pedig 71 százalék lesz a különbség ahhoz képest, ami a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez kellene – mutatott rá a kutató.

Az összes fosszilis energiahordozó felhasználása több mint a duplája lesz a mostani tervek szerint annak, ami a 1,5 fokos célhoz kellene, és mintegy másfélszerese annak is, ha valóban csak 2 Celsius-foknál szeretnénk megfékezni a felmelegedést.

ENSZ
energiatermelés
klíma

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.