Ugrás a tartalomra
Pixabay/atrix9

Az európai bükkösök a klímaváltozás nagy vesztesei lehetnek

2022.03.17
13:25
2022.03.17
13:32
Forrás
elobolygonk.hu
Szakemberek szerint növekedésük üteme már mérsékelt felmelegedés miatt fokozódó szárazság mellett is jelentősen lassulna.

Ezt nem csak ökológiai és erdőgazdálkodási szempontból éreznénk meg, hanem a szén-dioxid-megkötő képességük is csökkenne. Egy friss kutatás számításai szerint különböző klímaforgatókönyvek, illetve egyes régiók esetében az elkövetkező hetven évben a bükkfák növekedési üteme akár 20-50 százalékkal is visszaeshet. A bükkösök veszélyeztetettségére már korábban is számos, helyi vizsgálat hívta fel a figyelmet, különösen Dél-, de Közép-Európában is. Azonban csak most először került sor a kontinens egészére kiterjedő, átfogó felmérésre és a klímaváltozás hatásainak becslését célzó modellszámításokra.

Észak-Skóciától Görögországig 324 helyszínen 5800 fa évgyűrűit vizsgálták meg, összesen 780 ezer mérést készítve. Ez lehetővé tette, hogy rekonstruálják a fák növekedési ütemét az elmúlt hatvan évben, illetve ez alapján forgatókönyveket fogalmazzanak meg az előttünk álló évtizedekre. Az 1955 és 1985, illetve az 1986 és a 2016 közötti időszak adatait összevetve csaknem minden régióban a növekedés jelentős visszaesése volt kimutatható. A területi különbségek is jelentősek voltak: egy Északkelet-Európában, Hollandiában vagy Dániában található fa növekedése akár két-háromszor gyorsabb is lehetett, mint a déli elterjedési területen élő példányoké.

bükkös
klímaváltozás
erdő

Most

15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.