Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az ősi hagyományok szerint ünnepelték meg a nyári napfordulót az aracsi pusztatemplomnál

2021.06.20
10:16
2021.06.20
15:55
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti újrakezdés évének jegyében szerveztek nyári napforduló ünnepélyt az aracsi pusztatemplomnál. A rendezvényt a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulása a helyi idegenforgalmi szervezettel karöltve hívta életre.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Jurták, íjászat, ősi magyar viseletek megjelenítése, harci eszközök bemutatása, társalgás. Ez jellemezte a nyári napforduló alkalmából megrendezett eseményt. A bánáti rónaságból kimagasló aracsi pusztatemplomhoz érkezőknek a vajdasági hagyományőrzők a jurta építését is bemutatták.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A szertüzet is meggyújtották a pusztatemplomnál.

Kinka Tibor péterrévei hagyományőrző: „Nyári napforduló alkalmából szertüzet gyújtunk, méghozzá akkor, amikor a nap lebukóban van, amikor megy le az égbolton, amikor eléri a holdpontot, hogy már lassan elnyúlik a napfény, akkor mi meggyújtjuk a tüzet, ami képletesen a fénynek a továbbtartását, a továbbvivését képviseli. Ez a fény, amit továbbviszünk, mint hagyományőrzők, bevilágítja majd az elkövetkező téli napokat, őszi napokat, a sötétet, továbbviszi a hagyományt a fiatalok köré. Ennek a tudatában tartjuk meg ezt a fordulót.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az Árpád-korban épült templomnál való tartózkodás minden alkalommal különleges érzéssel tölti el az ember lelkét, amelynek csodálatos falainál erőt meríthet - mondta Link Lajos, az Aracs 95 Polgárok Társulása elnöke, az esemény főszervezője.

„A hagyományőrzők színe-java a környékből összejöttünk, és szimbolikusan egy olyan nappá tettük ezt, hogy valójában erőt merítsünk és újrakezdésképpen egy üzenetet adjunk az itt élő magyarság számára, hogy voltunk, vagyunk és leszünk a jövőben is, és becsüljük őseink hagyományát, éltessük tovább, mint ezt a mai lángot a nyári napforduló alkalmával.”

Az aracsi pusztatemplomnál szervezett nyári napforduló ünnepre többek között Törökbecséről, Óbecséről, Péterrévéről, Temerinből, Bajsáról, Adáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Sándoregyházáról, valamint Keveváráról érkeztek hagyományőrzők.

aracsi pusztatemplom
hagyomány
nyári napforduló
ünnepség
Törökbecse

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű