Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az ürge sokféleképpen

2021.05.04
07:10
2021.05.04
17:41
Forrás
Pannon RTV
Kiállítással egybekötött díjátadó ünnepséget tartottak hétfőn Topolyán.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület általános iskolások számára meghirdetett Nemzetközi Természetismereti Rajzpályázatára beérkezett pályamunkák legjobbjait díjazta a zsűri. A rajzverseny központi témája idén a közönséges ürge és élőhelye volt.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Manapság egyre ritkábban találkozhatunk ürgével. A faj ugyanis már-már a kihalás szélén áll, ezért fokozottan védett Szerbiában és Magyarországon is. A hajdújárási Szalai Violetta arra törekedett, hogy minél élethűbben ábrázolja rajzán ezt az állatot, annak ellenére, hogy még nem találkozott vele: „Színes papírral dolgoztam, amit lefestettük szivaccsal és fehér temperával.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Először jelentkezett a rajzpályázatra a topolyai Tóth Jázmin, és máris első díjjal jutalmazták munkáját. Mint mondta, ezen a pályázaton két érdeklődését tudta ötvözni: a rajzolást és a természet iránti szeretetét: „Megtetszett a téma, mivel nagyon szeretem az állatokat.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A pályázatra 133 alkotás érkezett Szerbiából és Magyarországról, összesen 16 településről. Érkeztek pályaművek többek között Szabadkáról, Topolyáról, Zentáról, Bácskossuthfalváról és Budapestről.

Sihelnik Ágnes, zsűrielnök, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Arra figyeltünk, hogy a korosztálynak és lehetőségeikhez mérten minél élethűbben ábrázolják az ürgét, illetve az élőhelyét. A másik kritériumunk az volt, hogy minél változatosabb technikát alkalmazzanak.”

A három kategóriában kihirdetett díjazottjak könyvjutalomban részesültek. A pályaművek megtekinthetők a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében.

Arcus Környezetvédő Egyesület
rajzpályázat
ürge

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.