Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Babonás hiedelmek kapcsolódnak Luca napjához

2018.12.14
07:52
2018.12.14
14:46
Forrás
Pannon RTV
Luca napi előadást tartottak csütörtök este a VM4Köz Klubban Szabadkán.

Az eseményre gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsiak voltak, hiszen olyan hagyományokról is szó esett, amelyekről sokan talán nem is hallottak.

Pannon RTV/Juhász Géza

Liszttel szórta meg az VM4Köz Klub csütörtök esti vendégeit Luca. A jó gyerekek szaloncukrot is kaptak, és a Luca pogácsa is jól fogyott.

Cinkler Dóra: „Nagyon szeretem a Luca pogácsát, főleg amikor találok benne pénzt. A Luca naptárról meg azt kell tudni, hogy ott van egy lap és meg kell nézni, hogy az nap milyen az idő, és akkor januárban olyan lesz az idő, másnap meg ha esős lesz az idő, akkor meg esős lesz február.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Sokan még most is tartják a hagyományokat és sütnek otthon Luca pogácsát.

Sirovica Kiss Piroska: „Nálunk hagyomány volt a pogácsa sütése, én is sütöttem több alkalommal. Amikor több gyerek volt, akit vártam, akkor pénz is volt benne több. Amikor a férjemmel magunk maradtunk, akkor viszont csak egyetlen egy darab pénz volt benne, de állítólag, aki megtalálja, annak a következő évben szerencséje lesz.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Silling Léda néprajzkutató érdekes példákon keresztül mutatta be a néphagyományokat.

Silling Léda, igazgató, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „A néphagyományban nagyon sok babonás hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz. Mindenkinek először a Luca széke jut eszébe. Nem hiába, a boszorkányok meglátása épp ettől a naptól induló szék készítéshez kapcsolódik. Ezen a napon vetjük a búzát, ami 12 napig csírázik, és karácsonykor díszíti majd az asztalt. Ettől a naptól számoljuk az időjárást is, hogy karácsonyig milyen, ami majd előrejelez a jövő évre.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az előadás végére pedig gazdára lelt az a szerencse pénz is, amit a szervezők az egyik Luca pogácsába rejtettek el.

Luca napja
VM4K
Szabadka
Silling Léda

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.