Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A bábozás varázsa

2022.01.25
20:43
Forrás
Pannon RTV
A rohanó világban nehéz hosszan lekötni a gyerekek figyelmét. A bábelőadásoknak viszont mégis van egy varázserejük.

Az állandó szereplők váltakozása, a pörgés, a cselekmények sora lehetővé teszi, hogy a gyerekek belemerüljenek a képzelet nagy csodáiba, megszabaduljanak szorongásaiktól, félelmeiktől, és tudat alatt fejlődjenek.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Sokan nem is gondolnák, mekkora erő rejtőzik a bábokban. Komplex hatásuk miatt a bábjátékoknak a gyerekek érzelmi és szellemi fejlődésében is nagy szerepe van. A kézügyesség és a motorika is fejlődik, emellett a képzelőerő és a beszédkéség is. A pszichológusok is gyakran használják terápiás módszerként az érzelmi defektusok kezelésére.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A bábok nagy múlttal rendelkeznek, hiszen még az ősi civilizációk is használták őket. Napjainkban sem veszítették el létjogosultságukat. Számtalan fajtái léteznek, marionett, ujjbáb, kesztyűs báb, árny- vagy lapos báb, bunkraku, és ezek legfőképpen nagyságban és mozgatásban különböznek.

A gyerekek körében mégis a kesztyűs bábok a kedvencek, hiszen könnyen mozgathatóak és igen látványosak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mészáros Enikő bábozót, óvónőt bábok iránti szeretete már gyerekkora óta kíséri. Akkor még ritka volt a bábdarab a környéken, pedig nagy igény volt rá. Ezért is érezte feladatának, hogy a mostani gyerekek életéből ne maradjanak ki Jancsi Bohóc és társai. 

A rohanó világ és a sok impulzus, amivel a gyerekek napról napra találkoznak a televízió és egyéb dolgok formájában, nem vette el kíváncsiságukat a bábelőadások iránt, hiszen a bábok olyan erőket hordoznak, amik pótolhatatlanok.

bábelőadás
báb
Jancsi bohóc Bábszínháza
gyerekek

Most

18:55, Frissítve: 19:12

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.