Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Bármerre visz sorsom útja, hazavágyok kis falumba

2018-08-12
12:27
2018-08-12
16:26
Forrás
Pannon RTV
Hálaadó istentisztelettel, Mester Péter emléktáblájának a leleplezésével, kiállítás megnyitással, művelődési műsorral és főzőversennyel folytatódott tegnap a Falunapi műsor a bánáti Magyarittabén.

A jelenleg ezer lakosú Magyarittabéről sokan elköltöztek. A falunap a hazalátogatások egyik időpontja. Buka Hajnalka 1966-ban került az óceánon túlra.

Buka Hajnalka, elszármazott, USA: „Az ennivaló nagyon finom, ezért is mindig jó hazajönni. És van egy öreg kivarrás a nagyanyámtól, ami azt mondja: „Bármerre visz sorsom útja, hazavágyok a kicsi, kis falumba”. ”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A 18. században Dési András református lelkész vezetésével Békésről és környékéről magyar családok telepedtek a mai Magyarittabé vidékére.

Kálmán Tibor, alpolgármester, Békés, Magyarország: „Nagy örömmel jöttünk az idei falunapra, hisz Mester Péternek a tábláját avathatjuk fel ebben az épületben.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

Mester Péternek és Szakáll Ferencnek óriási érdemei voltak abban, hogy a két település felvette a kapcsolatot.

Csüllög József, Magyarittabé: „Mester Péter, akit 2006-ban ismertem meg, úgyszintén nagyon a szívén hordta a Békés megyéből elszármazottaknak a sorsát. Mikor rátalált egy ilyen elszármazott, kivándorolt csoportra Békés megyéből, nagyon törekedett, hogy ezt a kapcsolatot fenntartsa baráti, családi, talán a leszármazotti kapcsolatok szintjén is.”
 

Pannon RTV/ Lukács Attila

Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke fontosnak tartja a történelmi Bánát települései közötti kapcsolatok ápolását.

Marossy Zoltán, elnök, RMDSZ, Temes megyei szervezete, Románia: „Mikor elkezdtük a Bánság-Bánát együttműködést, az egyik első település, amelyik válaszolt erre a felkérésre, az Ittabé volt. Akkor alakult ki személyes kapcsolat az itteniekkel. Mindenképpen folytatni szeretnénk, ha a történelmi, hagyományos Bánságot összekötnénk, kulturálisan és gazdaságilag. Ez mindenkinek előnyös lehet.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A Faluünnep keretében volt gépkocsi-bemutató, valamint főzőverseny is. A helybeliek mellett felléptek a szomszédos Szerbittabé néptáncosai, megnyílt Huszár Rozália festményeinek a kiállítása, ma pedig horgászversennyel és kirakodóvásárral ért véget az ünnep.

Magyarittabé
falunap
Mester Péter

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.
07:50, Frissítve: 09:08

Ma kezdődik a Berlinale

koronavírus-járvány miatt közönség és sztárok nélkül kezdődik hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.