Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Beköszöntött az eperszezon

2022.05.15
19:31
2022.05.16
07:12
Forrás
Pannon RTV
Jól esik a korán nyakunkba szakadt melegben a zamatos földieper. A szezon első, vidékünkön is megtermő gyümölcse jellegzetes íze, ragyogó színe és jelentős vitamintartalma miatt sokak kedvence. Ki tudna ellenállni egy tál finom, lehűtött szamócának?

Beköszöntött az eperszezon: a fűtött fóliákban már két-három hete zajlik a szamóca szüret és várhatóan hamarosan a szabadföldi eper is megjelenik a piacokon.

Bicók Lilla: Sűrűn vásároljuk, és fogyasztjuk. Legalább két-három kilót évente.

Pannon RTV/Gál Hermina

Az árától függetlenül sokan vásárolják a szezon első, vidékünkön is megtermő idénygyümölcsét. Kovácsék például hárman naponta akár másfél kilót is, hiszen ismert a gyümölcs jelentős C-vitamin tartalma, az ásványi anyagok mellett számottevő a rost tartalma is.

Kovács Géza: Ha van lehetőség, majdnem minden nap, mert nagyon finom és ízletes és hála Istennek nem vagyok allergiás rá és az egész család sem. Én meg vagyok elégedve, jó az ára az elég magas, de majdcsak lassan javulni fog a helyzet, lassan lejjebb fog menni az ára.

Pannon RTV/Gál Hermina

A kevés nyugdíjból élők nem igazán tudják naponta asztalra tenni a finom gyümölcsöt, bár az idősebbek számára kiváltképp ajánlatos és hasznos lenne a fogyasztása, ugyanis jelentős antioxidáns-tartalma miatt csökkenti a rák kockázatát, óvja az érfalakat és lassítja az öregedést is.

Szádevity Teréz: Kóstoltuk, ettünk a gyerekeknél, de mi még nem vettünk. Nagyon drága, a nyugdíjhoz képest nagyon drága minden.

A Szabadka környéki, fólia alatt termesztett epret a termelők a város néhány piacán tudják értékesíteni, leginkább viszonteladók révén. A gyümölcs kilónkénti ára 300 és 450 dinár között mozog, attól függően, hogy mennyire friss a portéka. Ugyanis az eper felettébb romlandó, ezért célszerű minél frissebb állapotában elfogyasztani.

Borsos ára ellenére, a szabadkai piacokon a vásárlók nagyon keresik, az egyik legkelendőbb portéka. Mindenki abban reménykedik, hogy amint megjelenik a szabad ég alatt termesztett földieper, az ára is valamivel kedvezőbb lesz.

eper
földieper
földieperszezon

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.