Ugrás a tartalomra

Bemutatták az Elnémult méhzsongás, Tamaskó József életútja című könyvet

2024.02.22
09:27
2024.02.22
17:19
Forrás
Pannon RTV
A könyv szerzője Gallusz László újságíró, szerkesztő volt, akivel az eseményen Ternovácz István újságíró beszélgetett. A bemutatót a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában tartották.

A gombosi származású Tamaskó József az 1890-es évek végén született. Élete sokrétű volt. Katonáskodott, de a művelődési életből is kivette a részét, újságcikkeket írt, elsősorban viszont méhészként tekintett magára. Ő alakította ki az úgynevezett Tamaskó-kaptárat, amit a mai napig használnak a méhészek.

Gallusz László, szerző: „Tamaskó önmagát méhésznek tekintette, gyakorló méhésznek, az is volt. A népművelők jól tudják, hogy ő a vajdasági Gyöngyösbokrétának a meglapítója. 1936-ban Gombosról indult el ez az össznépi mozgalom, ami napjainkra a vajdasági magyarság egyik legtömegesebb, leglátványosabb rendezvényévé vált. Tamaskó, én sokszor úgy fogalmazok, hogy ember volt mindenek előtt, bár nehéz ember. Öntörvényű sokszor, de szerette az embereket.”

A könyv ötlete a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségétől ered, akik egy jeles vajdasági származású, a mezőgazdaság valamelyik területén tevékenykedő, maradandót alkotó személyről szerettek volna kiadványt létrehozni.

Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Ő volt az, aki az itt maradt, magyar emberekbe lelket öntött és adott nekik egy lehetőséget, ha más kép nem, mezőgazdaság mellett azért még a méhészettel is foglalkozzanak. A méhészetben is egy plusz jövedelmet tudnak megvalósítani, tehát megmutatta, hogy hogyan lehet élni és boldogulni ezen a vidéken, ezért választottuk mi Tamaskót és köszönjük a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, hogy mellénk álltak, hiszen ők a könyv kiadói.”

Az eseményen elhangzott, hogy a jövőben tervben van a kötet folytatásának kiadása is.

könyvbemutató
Zenta

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.