Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Bemutatták Pénovátz Antal Pacsér című falumonográfiáját

2018.02.24
09:28
2018.02.24
16:32
Forrás
Pannon RTV
Nagy érdeklődés fogadta Pénovátz Antal nyelvjárás- és néprajzkutató, helytörténész Pacsér című falumonográfiájának bemutatóját, mellyel pénteken este a pacséri Faluházban ismerkedhetett meg a közönség

A Magyar Életfa-díjas kutató a település történelméről, lakosainak népi műveltségéről, mindennapjairól, nyelvhasználatáról ad számot több mint 500 oldalon keresztül felölelve a kezdeteket egészen napjainkig, egy cd melléklet a falu népi dallamvilágát is megörökíti.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Pénovátz Antal, néprajzkutató, Pacsér: „A példaanyag sokkal gazdagabb, mint amit szokásos szótárakban közölni egy-egy példamondattal alátámasztani egy szó jelentését, itt nemcsak egy-egy példamondattal, hanem egy egész kis esszével egészítem ki és abból, aki azt végigolvassa szinte világossá válik előtte, hogy mi is az a kifőzés, mert ma már ezt hiába kérdezzük, azt hiszik, hogy az amit a konyhában kotyvasztanak, a régi világban a kifőzés egészen mást jelentett, mást is jelentett, azt is jelentette, de mást is jelent, meg ehhez hasonló dolgok.”

Pacsér
Pénovátz Antal

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.