Ugrás a tartalomra

A biodiverzitás nemzetközi napja

2019.05.22
12:51
2019.05.22
18:24
Forrás
Pannon RTV
Ez a nap az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre irányítja rá a nyilvánosság figyelmét. Ez alkalomból a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátumban terepszemlét tartottak.

A helyszínen a védett növényfajok megtekintése mellett egy cserregő nádiposzátát is meggyűrűztek. „A madárgyűrűzés az egyik eszköze annak, hogy a madarakat jobban megismerhessük, illetve hozzájáruljunk a hatékonyabb védelmükhöz. Az alumínium gyűrűket, amelyeket a madarak lábára rakunk, azért használjuk, illetve azért lettek kitalálva, hogy meg tudjuk különböztetni az egyedeket egymástól.” - nyilatkozta Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre.

Az eseményre a helyi természetvédelmi őrök mellett a magyarországi Kiskunsági Nemzeti Parkból is érkeztek szakemberek. Krnács György, természetvédelmi őr, Kiskunsági Nemzeti Park: „A határokat az emberek húzzák, és a természet nem ismeri ezeket a vonalakat. Az a táj, ami Magyarországon elkezdődik, az itt, Szabadka fölött ér véget. Az ott élő növények és állatok ugyanolyan életkörülmények között vannak mindkét oldalon. Ebből még kiemelkedik az a két faj, ami európai szinten is a közös ügyünk, hogy megvédjük, hiszen csak itt találhatóak meg ekkora állományban. Az egyik az egyhajú virág, a másik pedig a délvidéki földikutya.”

A Palics-Ludas Közvállalat jelenleg öt természetvédelmi területet őriz - mondta Vinkó Tamás, a közvállalat szakmunkatársa. A harmadik kategóriás védett területek közé tartozik a Palicsi-tó, védett természeti parkjával és a Palicsi kocsányos tölgyek Természeti Emlék. Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum első kategóriás, tehát nemzetközi és országos szintű védelmet élvez, a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátum szintén első kategóriás. Második kategóriába esik a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj, ez egy országos jelentőségű védett terület.”

A Palics-Ludas Közvállalat és a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi szakemberi egyébként már 20 éve együttműködnek egymással.

biodiverzitás
nemzetközi nap

Most

Népszerű