Ugrás a tartalomra
Youtube/Snapshot

A biológiai sokszínűség hiánya anyagilag is káros

2020-10-14
14:26
Forrás
elobolygonk.hu
Minden ötödik ország anyagi helyzetét veszélyezteti az ökoszisztéma összeomlása, derül ki a Swiss Re jelentéséből.

A világ országainak egyötödét fenyegeti az ökoszisztéma összeomlása a vadon élő állatok és élőhelyeik folyamatos pusztulása miatt. A jelentés szerint a globális GDP több mint fele függ jelentősen a biodiverzitástól, a sokszínűség megszűnésének veszélye mégis egyre növekszik. 

A legmagasabbhoz közelít a rizikó szintje az olyan országokban, mint Ausztrália vagy Izrael, de veszélyben van Spanyolország és Belgium, illetve a nagy mezőgazdasági ágazattal rendelkező Pakisztán és Nigéria is. 

Jeffrey Bohn, a kutatás vezetője szerint a kutatási eredményt szélesebb körben is fel lehet majd használni, mivel véleménye szerint ez lehetővé teszi a vállalkozások és a kormányok számára, hogy a biológiai sokszínűséget és az ökoszisztémát figyelembe vegyék, amikor gazdasági döntéseket hoznak. Annak ellenére, hogy jelenleg is az a cél, hogy a biológiai sokszínűséget megőrizzék, a világ kormányai az erre való törekvéseknek mégsem tesznek eleget, ugyanis a biodiverzitás idén is tovább csökkent.

biodiverzitás
biológiai sokszínűség
ökoszisztéma
természetvédelem

Most

15:57, Frissítve: 16:09

Veszélyben a hólyagfű

A források elterelése veszélyezteti a Pešter-fennsík aljában található lápot, amely egy ritka húsevő növénynek, a hólyagfű egy fajtájának az egyedüli élőhelye a Balkán-félszigeten.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.