Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Bontsunk vitorlát, irány a tenger!

2021.05.15
09:31
2021.05.15
17:27
Forrás
Pannon RTV
Görögország, Törökország, Egyiptom - a legnépszerűbb úti célok között.
Pannon RTV/Idei Sándor

Szerda óta digitális igazolást is igényelhetnek azok a szerbiai állampolgárok, akik beoltatták magukat és utazni szeretnének. Az elektronikus dokumentum jelentősen könnyíti a határátlépést.

Tengerpartra vágynak a legtöbben, sokan úgy vélik, eljött az ideje az utazásnak és a pihenésnek.

Svetlana Kaplanec, Belgrád:
„Tervezem a nyaralást. Nem vagyok még teljesen biztos benne, de Görögországba mennék.
- Miért éppen Görögországba?
- Azért, mert régóta nem voltam a tengeren. Ennyi idő után megérdemlem, hogy megörvendeztessem magam a tengerrel.”

Mila Lazarević:
„Ha minden jól alakul valószínűleg a tengerre mennénk, még nem tudom pontosan hova, Görögországba vagy Egyiptomba.
- Ön szerint mostanra már elég jók a feltételek ahhoz, hogy utazni lehessen a tengerre? Hogyan viszonyul ehhez a helyzethez?
- Lehet hogy még nem ideálisak, de a férjem és én is beoltattuk magunkat, és úgy gondolom ez védettséget ad nekünk, hogy nyugodtan elutazhassunk.”

Az utazási feltételek egyelőre kaotikusnak tűnnek. Törökország és Görögország már elfogadja az oltási igazolásokat, míg Egyiptom és Tunézia egyelőre nem. Oda csak negatív PCR-teszttel lehet utazni. Ciprus szintén elfogadja az oltási igazolást, kivéve a kínai vakcinát. Horvátország és Bulgária például az antigén tesztet is elfogadja. Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba, Albániába és Észak-Macedóniába pedig feltételek nélkül lehet utazni. A belgrádi utazási irodákban azt mondják, nagy az érdeklődés a nyaralások iránt. Az árak sem változtak, sőt akciós árak, engedmények is érvényben vannak.

Jasmina Mandarić, utazási iroda-tulajdonos, Belgrád: „Az árlisták nem változtak. A 2021-es árak teljesen megegyeznek a 2020-as évi árakkal. De arra számítok, hogy június elsejétől ez változni fog. Ez most egy esély arra is, hogy lefedjük azokat az utazókat, akik már befizették az utazásaikat, foglalásaik voltak. Ők 15 hónapja nem látták a pénzüket, és nem vették igénybe a szolgáltatást.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A járvány előtt befizetett nyaralások átszervezése is folyamatban van, ami azért jelent kihívást az utazási irodák számára, mert rövid idő alatt kell ezt elvégezniük, miközben a munkásaik száma megfeleződött a járvány ideje alatt – mondta el Jasmina Mandarić. Ahogyan az várható is volt, utazáskor a beoltottak előnyökben részesülhetnek és oltási igazolással plusz költségek nélkül utazhatnak, míg a nem beoltottaknak el kell végeztetniük a PCR-tesztet. A Szerbiába való visszatérés is feltételekhez van kötve.

„Azoknak az utazóknak, akik nincsenek beoltva a Szerbiába való visszatéréskor vagy 10 napos karanténba kell vonulniuk, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A héten elérhetővé váltak a zöld digitális igazolások is. Ezek jelentősen könnyítik a határátlépést – mondta el Közügyek című műsorunknak adott interjújában Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója.

„A határokon ez a dokumentum mutatja be a vírushoz köthető múltunkat és jelenlegi állapotunkat. Azok esetében, akik csak beoltatták magukat, ott lesz a vakcináról szóló igazolás. Mindenki más esetében, akik esetleg szerológiai, vagy PCR-tesztet végeztettek el, azok az adatok kerülnek be a dokumentumba. Tehát egy dokumentum tartalmazza minden eddig megtett lépésünket, ami a covidhoz köthető. Ez a határátkelőknél jelentősen felgyorsítja a folyamatot, ez volt az ötlet.”

Aleksandar Seničić elmondta: a digitális igazolás mellett a korábban kapott oltási igazolások is érvényben maradnak és használhatóak lesznek. Hozzátette azt is, hogy az utazóknak nem árt folyamatosan követniük az utazási feltételekről szóló híreket, a szabályok ugyanis napról napra változhatnak.

Görögország
Egyiptom
nyaralás
turista

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.