Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

Borkülönlegességek Újvidéken

2018.06.16
11:40
2018.06.16
15:33
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki Szabadság téren megrendezett Interfest Nemzetközi Borfesztiválra több mint 100 szerbiai és külföldi pincészet vitte el termékeit.
Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

Idén is szép számban érkeztek a borkedvelők a régió egyik legnagyobb borfesztiváljára. A nedű szerelmesei több mint ötszáz bor közül válogathattak. Stefan Zamrović, Maryland, Amerikai Egyesült Államok: „Élvezem a fesztivált, jó itt lenni. A családommal és a barátaimmal jöttem. Beszélgetünk és közben borozgatunk. A hangulat nagyon jó.”

Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

A rendezvény kiváló lehetőség a szerbiai pincészetek bemutatkozására. A borászok termékeik népszerűsítése mellett tapasztalatokat is cserélhetnek egymással. Bálint Ákos, tulajdonos, Bálint Pincészet, Horgos: „Szeretnénk magunkat kipróbálni itt a Fruška gora tövében a szerémségi borok mellett. Kíváncsiak vagyunk mit szólnak az itteni borfogyasztók a homokvidéki borokhoz.”

Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

Dejan Grabovac, tulajdonos, 45. Paralela Pincészet, Karlóca: „A bor iránti szeretetünket hoztuk el a fesztiválra. Egy kis családi pincészetünk van, 6 és fél, 7 hektárnyi szőlőskertet művelünk. Kizárólag borokat készítünk, illetve én úgy szeretem mondani, hogy szőlőlevet préselünk.”

Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

A fesztivált 2004-ben rendezték meg először. A szervezők elmondása szerint Szerbiában a múlt évszázadban az emberek főleg mezőgazdasági termékként tekintettek a borra. Nataša Budisavljević-Radišić, igazgató, Interfest Nemzetközi Borfesztivál, Újvidék: „Nem megfelelően viszonyultak a borhoz, ezért mi igyekeztünk újra olyan módon bemutatni azt, ahogyan megérdemli. Amint látják, 15 éve tart ez a fesztivál. A mi fesztiválunk után országszerte elkezdtek hasonló rendezvényeket szervezni. Napjainkban már szinte minden városnak van borfesztiválja.”

Pannon RTV/ Stefan-Dániel Plačkov

A borok kóstolgatása mellett az Interfest látogatói szakelőadásokon, valamint zenés, szórakoztató programokon is részt vehettek.

Újvidék
Interfest
bor

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.