Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

2019-09-25
11:14
Forrás
MTI
Szombaton lesz szőlőpréselés, készül a must, és a régi mesterségek fogásait is bemutatják.

Mézédes magyar szőlő, frissen préselt must, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várják azokat, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Mulatság is lesz a szürethez kapcsolódóan, az autentikus népzenét a Rézhúros Banda szolgáltatja.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a látogatók találkozhatnak csipkeverővel, bútorfestővel, kádárral, bőrössel, kötélfonóval, papírmerítővel, kipróbálható a paprikafűzés és külüzés, a járgányos paprikamalommal őrölhető fűszerpaprika a vasárnapi leveshez, a kemencében finom étkek sülnek, a Nomád parkban 10. századi tevékenységek - kézi orsózás, rokkázás, szalagszövés - végezhetők. A Látogatóközpontban Radics Béla gyűjtő és Szabó Dénes, az emlékpark munkatársa tart rendhagyó tárlatvezetést A szegedi halasbicska és a késesmesterség című kiállításon.

A Puszta házánál az idén a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választott Koncz-Bisztricz Tamás tart vetítéssel egybekötött előadást, az érdeklődők megismerkedhetnek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet madárvilágával, és tartanak solymászbemutatót is.

Ópusztaszer
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Borszűrő Szent Mihály ünnepe
bor
szőlő
must
régi mesterségek

Most

07:41, Frissítve: 09:38

Járványhelyzet Magyarországon

Meghalt 5 beteg és 3.756-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.