Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A búza és az aratás ünnepe Bánátban

2022.07.02
13:27
2022.07.02
18:08
Forrás
Pannon RTV
Aratóversenyt tartottak Muzslyán. A közép-bánáti településen 39-dik alkalommal mérték össze tudásukat az aratók. Az eseményre Vajdaság különböző településeiről, sőt, külföldről is érkeztek csapatok.

Suhogtak a kaszák, dőltek a kalászok a muzslyai réten. Az aratók felkészülten érkeztek, és minden erejüket beleadták, hogy a legjobban végezzék el a munkát.

Kónya János, Torda: „A kaszásnak tudnia kell, hogyan kell beállítani a kaszáját. A magasságot, a mélységét, hogy ne vigye azt, ami talpon van, de vigye azt, ami már le van vágva. Ez a lényeg. A sarkát leereszteni, hogy egyforma tarló legyen.”

Dobó József, Muzslya: „A kaszát takaróval kell ellátni, hogy a búzát egy helyre szedje, és ily módon megkönnyítse a marokverő dolgát, aki a lekaszált búzát kévékbe rakja. Utána a kévéket bekötjük, és keresztekbe rakjuk össze.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Egész családok is belevetették magukat a munkába. Romániából is érkezett egy csapat a versenyre.

Kozma István, Ótelek: „Az a lényeg, hogy legyen az emberben erő is, meg egy kis taktika, hogy húzodjon, meg éles legyen a kasza. Az a legfőbb célja.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Üres hassal nehezebben megy a munka, jól tudják ezt az asszonyok. Nem csak marokverőként segédkeznek a férfiaknak. Ételeket is hoznak, hogy senki ne maradjon éhen.

Takács Ilona, Muzslya: „Mindenfélét. Hajába főtt krumplit, főtt tojást, meggykeszőcse, túró, sonka, szalonna, kinek mi van. Zsíros kenyér. Régen nem volt mindenből ennyi.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kenyér megbecsülése, a hagyomány megőrzése – évről évre ezek a legfőbb motivációk, hogy megtartsák a muzslyai aratóversenyt. Idén 18 csapat nevezett be.

Juhász Törköly Krisztina, szervező, Muzslya: „Itt vannak a zenészek, a hangulatot még jobbá teszik. Itt olyan emberek is találkoznak, akik egész évben nem, és az aratóversenyen találkoznak újra.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvényt Fremond Árpád, VMSZ-es köztársasági parlamenti képviselő nyitotta meg. Elmondta, hogy napjainkban az élelmiszer előállítása, megtermelése stratégiai kérdéssé vált. A klímaváltozás és az egyéb történések miatt megnőtt az élelmiszer értéke. A búza pedig az egyik legfontosabb stratégiai termény – hangsúlyozta. Hozzátette: „Mindent meg kell tennünk az elkövetkezendő időszakban is annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőink nagyobb támogatásban részesüljenek, európai szintű támogatásban. Ahhoz, hogy versenyképesek tudjanak maradni a termelőink, ahhoz erre van szükség. Több pénzre, nagyobb területalapú támogatásra, több anyagi segítségre a mezőgazdasági termelők számára. Mi ezért fogunk dolgozni az elkövetkezendő időszakban is.”

Az aratóversenyhez kísérőprogramokat is szerveztek. A látogatókat és a résztvevőket kirakodóvásárral is várták, valamint főzőversenyt is tartottak.

búza
aratás
Muzslya
kenyér

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.